Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii ucraineni, cu averea LA VEDERE. Sunt putred de bogaţi

Ceasuri de lux, opere de artă, milioane de dolari în numerar: oficialii ucraineni au trebuit să-şi etaleze bogăţia pentru a se conforma noii legi care le cere să-şi declare bunurile şi veniturile online, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Declararea averilor înalţilor demnitari a produs un şoc în Ucraina, fostă republică sovietică confruntată cu o profundă criză economică, unde salariul minim se ridică la 56 de dolari (51 de euro) pe lună.

Citeşte şi: FBI face un anunţ CRUCIAL pentru rezultatul alegerilor din SUA. Donald Trump este vizat

Adoptarea acestei noi legi a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care acordă un ajutor financiar vital Ucrainei în scopul asigurării transparenţei şi combaterii corupţiei.

Mai mult de 100.000 de funcţionari au trebuit să se conformeze acestei obligaţii, inclusiv preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care este şi cel mai bogat dintre aceştia.

Om de afaceri la conducerea unui imperiu al ciocolatei înainte de a fi ales preşedinte în mai 2014, Poroşenko a declarat că este în prezent proprietarul a peste 100 de societăţi în diferite ţări, inclusiv în Rusia. El a adăugat că deţine peste 26 milioane de dolari (23,7 milioane de euro) la bancă.

Citeşte şi: Descinderile procurorilor au închis două vămi importante din R.Moldova

Potrivit săptămânalului Novoe Vremia, averea sa se ridică la circa 949 milioane de dolari (867 milioane de euro), ceea ce îl face al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, după Rinat Ahmetov, Viktor Pinciuk şi Igor Kolomoiski.

Premierul Volodimir Groisman a declarat la rândul său peste un milion de dolari (913.000 de euro) în numerar şi aproximativ 100.000 de dolari (91.000 de euro) depuşi la bancă. El a declarat de asemenea o colecţie de 9 ceasuri de lux, între care două Rolex.

Ministrul de interne, Arsen Avakov, a indicat că deţine trei apartamente, dintre care unul de 657 de metri pătraţi, precum şi o pivniţă de vinuri cu circa 750 de sticle, fiind de asemenea proprietarul unei colecţii de antichităţi şi opere de artă, între care un tablou de Pablo Picasso.

Citeşte şi: Brazilia produce masiv ţânţari modificaţi genetic pentru a învinge virusul Zika

Dar cea mai mare sumă de bani în numerar o deţine deputatul independent Viaceslav Konstantinovski - circa 15 milioane de dolari (13,7 milioane de euro). La fel ca mulţi alţi oficiali, el a spus că şi-a făcut averea ca om de afaceri înainte de a fi ales deputat, funcţie de pe urma căreia a încasat un salariu de 2.825 de dolari (2.579 euro) în 2015.

Expertul suedez Anders Aslund, specialist în economia ucraineană, a fost surprins de aceste sume astronomice păstrate "în numerar, la domiciliu' de către responsabilii ucraineni. Aceasta înseamnă că "ei nu au încredere nici în bănci, nici în euro, nici în hrivnă, nici în rublă", a comentat expertul suedez pe contul său de Twitter.

Declaraţiile de avere ale funcţionarilor au scos la iveală, uneori, lucruri neaşteptate. Bunăoară, deputatul Partid Radical, Andrii Lozovi, este proprietarul unei relicve sacre datând din secolul al XIII-lea. Un alt parlamentar din partidul preşedintelui Poroşenko, Anatoli Matvienko, este proprietarul unei biserici în regiunea Viniţa (centrul Ucrainei).

Citeşte şi: Un NOU CUTREMUR lovește Italia

"De fiecare dată când mă uit la aceste declaraţii, îmi amintesc cât de şocaţi am fost toţi de Medjugorie (reşedinţa de lux a fostului preşedinte, Viktor Ianukovici)", a reacţionat cu amărăciune pe Facebook Olga Reşetilova, o voluntară care ajută militarii din teatrul de conflict din estul Ucrainei. "Atât de multă indignare şi apoi ce? Ei continuă să colecţioneze ceasuri şi icoane de milioane", a adăugat ea.

Confruntată cu o criză economică profundă, agravată de conflictul din est cu separatiştii proruşi, soldat deja cu peste 9.600 de morţi din aprilie 2014, Ucraina a suferit o cădere a PIB-ului de 9,9% în 2015, după o scădere de 6,6% în anul precedent.

Ţara supravieţuieşte datorită infuziei financiare a aliaţilor săi occidentali. De peste un an, FMI a suspendat această asistenţă vitală, printre altele din cauza neajunsurilor constatate în lupta împotriva corupţiei.

Citeşte şi: Cel puţin 13 oameni au murit şi alţi 20 sunt dispăruţi într-o exploatare minieră din China

La 15 septembrie, FMI a anunţat cu toate acestea reluarea ajutorului său, aprobând acordarea unui miliard de dolari, ceea ce ridică la peste 7,6 miliarde de dolari totalul plăţilor.

"Negocierile cu creditorii străini vor fi acum mult mai dificile. Acum, ei ştiu că avem bani", a scris pe blogul său economistul ucrainean Valeri Pekar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.