Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda are planuri mari: Vrea să ţină sub control fluxul migranţilor

UE PE

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se angajează ca în termen de două luni, până la finalul iernii, să pună sub control fluxul de migranţi către Europa, a anunţat miercuri, la Strasbourg, premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară asigură în acest semestru preşedinţia Consiliului UE, informează agenţia France Presse.

'Voi fi clar: cifrele actuale nu sunt sustenabile. Nu avem timp. Este nevoie de o reducere masivă (a numărului de sosiri de migranţi în UE) în următoarele 6 - 8 săptămâni', a afirmat Mark Rutte, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg. O dată cu îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice în primăvară, europenii se tem că se va înregistra un nou vârf al numărului de refugiaţi, în contextul în care peste un milion de migranţi au ajuns pe continentul european în 2015, a explicat şeful executivului olandez.

El a insistat ca rezultatul diferitelor negocieri desfăşurate în ultimul trimestru al anului trecut cu privire la criza migraţiei să fie efectiv puse în aplicare. 'Este crucial ca acordurile încheiate cu Turcia anul trecut să fie puse în practică rapid, pentru a reduce presiunea asupra frontierele noastre externe', a accentuat Mark Rutte. În opinia sa, centrele 'hotspot' de înregistrare şi repartizare a refugiaţilor construite în Grecia şi Italia ar trebui să devină funcţionale cât mai rapid. Printre altele, Mark Rutte a ţinut să remarce necesitatea renunţării la ideea că refugiaţii pot decide în ce ţară membră a UE doresc să se stabilească. Opinia sa a fost împărtăşită şi de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 'Cred că este cinic să vorbim despre criza refugiaţilor; nu ar exista nicio criză dacă ţările UE ar participa' la angajamentele pe care le-au agreat, a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz.

Prezent marţi în plenul Parlamentului European, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, afirmase că Uniunea Europeană are la dispoziţie 'numai două luni' pentru a pune criza migraţiei sub control, în caz contrar spaţiul de liberă circulaţie Schengen se va prăbuşi, iar blocul comunitar ar putea eşua ca proiect politic, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.