Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca pentru vârstnici, după un deces suspect

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Ţările de Jos au suspendat vineri temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese vaccinată cu acest ser, a transmis agenţia naţională de presă ANP care citează Ministerul Sănătăţii, relatează Reuters.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a (94 de ani) a fost vaccinată cu doza de rapel

Decizia a fost luată în urma noilor rapoarte ale agenţiei de monitorizare a medicamentelor Lareb şi a discuţiilor cu autorităţile sanitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii olandez.

Lareb, care urmăreşte efectele secundare ale medicamentelor, a declarat vineri mai devreme că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit. Agenţia a spus că evenimentele au avut loc la 7 până la 10 zile după vaccinare.

"Sunt femei între 25 şi 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală'', a detaliat Lareb.

Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Ţările de Jos în perioada respectivă, iar rapoartele "par comparabile cu alte rapoarte din Europa", a spus Lareb.

Aproximativ 10.000 de programări pentru vaccinări urmează să fie anulate în urma deciziei de suspendare a utilizării vaccinului.

Şi Germania a oprit săptămâna aceasta vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Ţările de Jos au înregistrat 1,2 milioane de cazuri de coronavirus în total şi peste 16.500 de decese.

În urma anunţului Ţărilor de Jos, AstraZeneca a declarat că lucrează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări legate de utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19.

"Autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depăşesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă adultă", a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca într-un comunicat citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.