Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda: Prim-ministrul Mark Rutte nu va prezenta scuze Turciei

Operation World
Olanda

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat speranţa unei "dezescaladări" a crizei diplomatice dintre Haga şi Ankara, transmite AFP preluat de agerpres.

"Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să îşi ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sâmbătă)", a declarat Mark Rutte duminică, luând cuvântul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda. 

"Este o cerere absolut imposibilă şi nebunească", a adăugat el. 

Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmaţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat sâmbătă "rămăşiţe ale nazismului", după expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autorităţilor olandeze de a nu veni la Rotterdam. 

"Această ţară, după cum a subliniat ieri (sâmbătă) primarul Rotterdamului, a fost bombardată de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial", a mai declarat Mark Rutte. 

În timp ce apeluri la un nou miting duminică seară circula pe reţelele sociale, prim-ministrul a făcut un apel la calm. 

"Păstraţi-vă calmul. Aici sunteţi în Olanda, avem o viaţă minunată în societatea în care este integrată o mare parte a olandezilor de origine turcă", a afirmat el într-un mesaj adresat populaţiei. 

Duminică, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis că Olanda "va plăti preţul" pentru aceste decizii. 

Pentru premierul Mark Rutte însă, "acum, este esenţial să încercăm să calmăm situaţia". 

"Cu siguranţă, dacă Turcia continuă să facă declaraţii incendiare despre Olanda, va trebui să luăm în discuţie ce măsuri vom adopta", a declarat el presei. 

Referitor la ministrul expulzat sâmbătă, "vrem ca ea să rămână la distanţă", a explicat Mark Rutte. "Altfel, "se ajunge la haos şi la scenele pe care le-am văzut ieri (sâmbătă) în centrul Rotterdamului", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.