Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul de care se tem ruşii şi americanii: 'E cel mai periculos de pe planetă'

Mohammed bin Salman

El este omul de care se tem atât ruşii, cât şi americanii. Britanicii de la "The Independent" l-au numit cel mai periculos om din lume. El este prinţul Mohammed bin Salman, un om controversat căruia i se pun extrem de multe pe "cap". Acesta ar fi concediat zeci de mii de oameni, ar fi dat găuri financiare de miliarde de dolari, ar fi depreciat valute, ar fi sărăcit magnaţi peste noapte sau a creat războaie.

Citeşte şi: Arabia Saudită face o mutare de mii de miliarde: Fără petrol, dar cu listări la bursă

Totul în spatele unui singur om. Imediat după ce a fost numit ministru al Apărării în Arabia Saudită de către tatăl său. Imediat după, ţara lui s-a implicat în războiul din Yemen. Avioanele Arabiei Saudite, împreună cu forţe din alte state arabe – Egipt, Maroc, Sudan, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar şi Bahrain – bombardează de atunci poziţii din Yemen. Rezultatul: peste 6.000 de victime, jumătate fiind civili. Potrivit organizaţiei Human Rights Watch, coaliţia condusă de Arabia Saudită a folosit arme interzise, respectiv bombe cu fragmentare.

Citeşte şi: Dezvăluirile făcute de Elena Udrea în sala de judecată: 'M-a trimis la închisoare'

Mohammad bin Salman nu este implicat activ doar în zonele „fierbinţi“ ale planetei, ci într-un alt gen de război, economic. Şi asta pentru că prinţul este responsabil privind politicile economice ale ţării, fiind şeful Consiliului Economic şi de Dezvoltare, scrie adevarulfinanciar. Arabia Saudită a declanşat în anul 2014 un „război“ împotriva producătorilor americani care extrag petrol din zăcăminte neconvenţionale. Aceştia au permis SUA să îşi crească rapid producţia internă, care ajunsese chiar şi la 9,7 milioane de barili pe zi. Dar Arabia Saudită şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au crescut producţia în încercarea de recâştigare a cotei de piaţă. Din 2014 şi până acum preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril, atingând un minim de 27 de dolari pe baril în luna ianuarie. Arabia Saudită are o rivalitate directă cu Rusia în Siria, dar şi pe pieţele petroliere din Asia. Importurile de petrol rusesc au ajuns pe primul loc în China după reorientarea Rusiei către statul asiatic pentru contracte energetice, iar acest lucru a dus la scăderea cotei saudiţilor în China. Drept urmare, arabii au început să exporte ţiţei în Estul Europei, care era în mod tradiţional o piaţă rusă, primele livrări ajungând deja în Polonia.

Citeşte şi: BBC: Avionul Malaysia Airlines ar fi fost doborât de un avion militar ucrainean

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.