Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-urile din Ungaria se tem că măsurile împotriva lor propuse de Orban le vor scoate în afara legii

Viktor Orban

Peste o sută de ONG-uri din Ungaria au protestat luni împotriva măsurilor avute în vedere de guvernul condus de Viktor Orban, care sunt propuse fără o consultare prealabilă a acestor organizaţii ce se tem că vor fi practic scoase în afara legii, relatează agenţia EFE.

'Ungaria are nevoie de societate civilă' este titlul comunicatului semnat de 113 ONG-uri, printre care se numără Amnesty International, Comitetul Helsinki şi Greenpeace Ungaria. În text se aminteşte că guvernul a anunţat săptămâna trecută că va iniţia o consultare naţională privind o eventuală nouă lege care să reglementeze 'organizaţiile sprijinite economic din străinătate', consultare ce se va face cu partidele politice şi cu populaţia, fără participarea respectivelor ONG-uri.

Citește și: Copenhaga avertizează Ankara să nu îi vizeze pe cetăţenii danezi care critică regimul turc

Semnatarii documentului atrag atenţia că unele politici promovate de guvern au avut ca efect inclusiv 'eliminarea din viaţa publică' în cazul unor ONG-uri, în timp ce altele au ajuns că fie considerate 'agenţi străini'.

De altfel, în ultimele luni atât premierul Viktor Orban, cât şi partidul său, Fidesz, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea instituirii unui control mai sever asupra ONG-urilor care beneficiază de finanţare din străinătate.

Vizate de critici au fost mai ales acele ONG-uri considerate ca fiind 'agenţi' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, acuzat de unii oficiali de la Budapesta, inclusiv de premierul Orban, că se amestecă în politica internă a Ungariei, anunță Agerpres.

În comunicatul emis luni, ONG-urile semnatare afirmă că legislaţia actuală oferă cadrul legal pentru o funcţionare transparentă a acestor organizaţii, iar datele privind finanţarea lor sunt accesibile oricui. ONG-urile îşi apără de asemenea dreptul de a se auto-organiza şi de a obţine în mod independent surse de finanţare pentru propria funcţionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.