Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU își exprimă opoziția față de referendumul kurd

www.europafm.ro
ONU

Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat joi - într-un comunicat - "preocuparea faţă de impactul potenţial destabilizator al proiectului susţinut de guvernul regional al Kurdistanului de a organiza un referendum săptămâna viitoare", relatează AFP, conform agerpres.ro. 

"Referendumul plănuit este prevăzut să aibă loc în timp ce operaţiuni împotriva grupării Statul Islamic - în care forţele kurde joacă un rol capital - sunt în continuare în curs", notează comunicatul, care se abţine să utilizeze cuvântul "independenţă". El "ar putea contracara eforturile pentru a asigura o revenire voluntară şi în condiţii de securitate a peste trei milioane de refugiaţi şi de persoane strămutate", adaugă textul. 

"Membrii Consiliului îşi exprimă ataşamentul continuu pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Irakului". Ei "invită la rezolvarea oricărei probleme între guvernul federal şi guvernul regional al Kurdistanului în cadrul Constituţiei irakiene, printr-un dialog structurat şi compromisuri susţinute de comunitatea internaţională", mai afirmă documentul. 

"Membrii Consiliului de securitate îşi exprimă sprijinul total faţă de eforturile ONU pentru a facilita dialogul între părţile irakiene implicate", conchide comunicatul. 

ONU a propus să se ajungă până în trei ani la un acord între Kurdistanul irakian şi guvernul federal de la Bagdad asupra statutului regiunii autonome, cu condiţia ca Kurdistanul să renunţe la referendumul său prevăzut pentru luni. 

Massoud Barzani, şeful administraţiei regiunii autonome Kurdistanul irakian, are prin acest proiect de referendum o nouă confruntare cu Bagdadul pentru a realiza visul unui stat - afirmă susţinătorii săi, în timp ce detractorii lui îl acuză că urmăreşte doar să se menţină la putere într-o perioadă în care face faţă unei crize politice interne.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.