Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU intervine, după imaginile TRAUMATIZANTE cu copiii din centrele de detenție

en.wikipedia.org
ONU

Comisia ONU pentru Drepturile Omului a cerut Australiei să acorde compensaţii copiilor abuzaţi în centre de detenţie, după difuzarea unor înregistrări în care copii sunt supuşi unor rele tratamente într-un centru pentru minori, relatează Reuters. 

'Suntem şocaţi de înregistrarea video care a apărut dintr-un centru de detenţie pentru delincvenţi juvenili Don Dale din Teritoriul de Nord', se arată într-o declaraţie difuzată vineri de Biroul ONU pentru Drepturile Omului. 

'Le cerem autorităţilor să-i identifice pe cei care comit abuzuri împotriva copiilor şi să răspundă pentru aceste acte ... A trebui acordate de asemenea compensaţii', se menţionează în declaraţie. 

Comisia a cerut ce asemenea guvernului australian să ratifice Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante ceea ce ar permite anchetatorilor independenţi să inspecteze în mod constant centre de detenţie. 

Guvernul australian a dispus marţi deschiderea unei anchete după apariţia unor dezvăluiri privind condiţiile de detenţie dintr-un centru pentru minori, în imagini putând fi văzuţi gardieni care lovesc adolescenţi sau îi stropesc cu gaze lacrimogene, relatează France Presse. 

Premierul Malcolm Turnbull s-a declarat 'îngrozit' de imaginile difuzate de postul public de televiziune ABC privind condiţiile dintr-un centru de detenţie pentru delincvenţi juvenili. El a ordonat Comisiei Regale, cel mai puternic organism de ancheta în ţara, să efectueze cercetări privind tratamentele aplicate copiilor în centre de detenţie din Teritoriul de Nord, deşi a respins cererile pentru o anchetă mai extinsă la nivel naţional. 

Emisiunea difuzată luni seară de ABC a arătat gardieni care dezbracă delicvenţi, printre care şi numeroşi aborigeni, şi îi stropesc cu gaze lacrimogene. Unii sunt plasaţi în izolare timp de mai multe săptămâni. Într-una dintre înregistrări se poate vedea un adolescent de 17 ani legat de un scaun de încheieturi şi de gât şi abandonat aşa timp de două ore, cu o cagulă pe cap. 

Scenele au fost filmate în 2014 şi 2015. Teritoriul de Nord are una din cele mai mari rate de criminalitate din Australia, iar aborigenii reprezintă peste două treimi din populaţia carcerală

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.