Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU salută implicarea unor ţări vecine în criza din Libia

FOX2now.com
libia

Emisarul ONU pentru Libia, Martin Kobler, a salutat miercuri implicarea a trei ţări vecine cu Libia pentru găsirea unei soluţii politice la criza cu care se confruntă această ţară de şase ani, relatează AFP. Exprimându-se în faţa presei la Tunis, Kobler şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu recenta activitate diplomatică desfăşurată de către Tunisia, Algeria şi Egipt, ai căror miniştri de externe sau pentru afaceri maghrebiene s-au reunit duminica trecută în capitala tunisiană.

Ei au semnat luni ''o declaraţie'' ce vizează ''continuarea eforturilor lor pentru a se ajunge la reconciliere globală în Libia (...) în cadrul unui dialog interlibian, sub egida ONU''. În opinia lui Kobler, ''ţările limitrofe au un rol foarte, foarte important pentru a ralia şi a coordona poziţiile'' protagoniştilor crizei din Libia, destabilizată de rivalitatea dintre cele două guverne rivale şi de multe miliţii locale, conform Agerpres.

Tunisia, Algeria şi Egiptul sunt preocupate în legătură cu insecuritatea la frontierele lor cu Libia, devenită o ţară de tranzit atât pentru grupările jihadiste, cât şi pentru traficanţii de arme şi numeroşii migranţi care vor să ajungă în Europa. Cele trei ţări şi-au reafirmat luni ''refuzul împotriva oricărei soluţii militare, precum şi a oricărei ingerinţe externe'' în Libia, cuprinsă de haos de la căderea, în 2011, a dictatorului Moammar Gaddafi. Şeful guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez Al-Saraj, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de către comunitatea internaţională, este susţinut îndeosebi de către Tunisia şi ţările occidentale. Egiptul şi ţările din Golf sunt mai favorabile guvernului care controlează estul libian, care îl susţine pe mareşalul Khalifa Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.