Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU se schimbă din temelii. Funcţionarii care denunţă iregularităţi vor fi protejaţi

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat luni noi măsuri pentru protejarea funcţionarilor săi care denunţă iregularităţi în cadrul organizaţiei şi cooperează în anchete, informează EFE, conform agerpres.

"Ca parte a agendei sale de reforme, secretarul general a făcut o prioritate din a avea o politică de protecţie pentru denunţători care să respecte cele mai înalte standarde cu putinţă", a explicat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, într-o conferinţă de presă.

Theresa May PIERDE la Curtea Supremă. Brexitul nu se poate face fără acordul Parlamentului

Noile măsuri aprobate de Guterres vor permite ca Biroul de Etică şi Biroul de Supervizare Internă ale ONU să poată lua măsuri preventiv pentru a proteja un angajat care riscă represalii, fără ca în prealabil angajatul respectiv să fie obligat să sesizeze cele două instituţii. Noua politică garantează totodată protecţie pentru denunţătorii care dezvăluie iregularităţi comise nu doar de către personalul ONU, ci şi de către contractori sau de către forţele de menţinere a păcii din alte organizaţii.

Decizia lui Guterres survine după răsunătorul scandal care a afectat Naţiunile Unite în 2015, când un funcţionar ONU, Anders Kompass, a transmis autorităţilor franceze un raport intern al organizaţiei cu privire la presupuse cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor comise de militari francezi desfăşuraţi în Republica Centrafricană. Kompass a fost suspendat din funcţie deoarece superiorii săi au considerat că acesta a încălcat procedurile ONU, însă în urma unei anchete independente solicitate chiar de ONU s-a ajuns la concluzia că funcţionarul a procedat corect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.