Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiune amplă la Sibiu: Ce mecanism au descoperit procurorii DNA

dna

Procurorii DNA au descins miercuri în mai multe judeţe, într-o anchetă care vizează o adevărată reţea infracţională în domeniul imobiliar.  Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals.

Ancheta se efectuează în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr, din judeţul Sibiu, de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 Euro.

Ioan Daniel Maricuţa deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr şi a constituit, împreună cu persoane din primărie, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr, de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare. Persoanele anchetate au modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca, prin interpuşi, să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari.

În vederea valorificării terenurilor, primarul Maricuţa şi S. E., persoane care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire) indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de I. I., la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

Aceştia au identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, dar care din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare, a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri. Membrii grupului, în frunte cu primarul Maricuţa, îi determinau  să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii.

Ioan Daniel Maricuţa, S. E. şi M. M. au refuzat să îndeplinească atribuţiile de membrii ai comisiei şi au amânat persoanele care s-au prezentat în mod repetat la Primărie pentru a se întocmi procesul verbal de punere în posesie şi titlul de proprietate sau au efectuat aceste activităţi fără ştirea proprietarului. Sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, speriate că nu vor mai primi nimic, aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului şi celorlalţi membri din grupul infracţional. Astfel, M. M. s-a ocupat de modificare tuturor amplasamentelor deja stabilite în 1991 (deci anterior preluării funcţiei de primar de Maricuţa), astfel încât terenul obţinut în asemenea manieră să fie însumate într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura oraşului, zona comercială, de blocuri noi construite de diverşi investitori). Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns în final în posesia numiţilor I. I. şi D. E. P., acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale.

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a tribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 Euro.

Sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acțiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai lui Maricuţa. De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, parte din acestea fiind depuse în conturile edilului. Extragerile de numerar s-au întins pe parcursul a mai multor ani, scopul acestor operațiuni succesive a fost acela de a pierde urma banilor proveniți din infracțiuni.

Potrivit unor surse judiciare, pe raza comunei Şelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri. Niciun dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize decât dacă gruparea infracţională condusă de Maricuţa obţinea foloase materiale. În schimbul eliberării autorizaţiei, avizelor, documentelor pentru întabulare un dezvoltator a oferit primarului, cu titlul de mită,  apartamente în valoare totală de peste 1, 8 mil euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.