Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiunea Sophia din Marea Mediterană a fost un succes: Au fost salvaţi 42.000 de persoane

refugiati imigranti

Operaţiunea europeană Sophia, lansată în 2015 împotriva reţelelor de traficanţi din Marea Mediterană, a permis salvarea a 42.000 de persoane şi pregătirea a 201 de membri ai Gărzii de coastă libiene, a declarat joi comandantul operaţiunii, amiralul italian Enrico Credendino, relatează AFP. 'Am arestat 119 de presupuşi traficanţi, am distrus ambarcaţiuni, am pregătit 201 de membri ai Gărzii de coastă libiene şi am oferit ajutor unui număr de circa 42.000 de migranţi pe mare', a spus amiralul Credendino, în marja unui seminar la Roma privind migraţia şi securitatea în Marea Mediterană, conform Agerpres.

Scopul pregătirii membrilor Gărzii de coastă (al cărui număr va ajunge în curând la 400) este 'acela de le oferi libienilor capacitatea şi competenţele pentru a acţiona corespunzător pe mare', a adăugat amiralul. 'De aceea, echipele Uniunii Europene, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) îi pregătesc să respecte drepturile omului şi normele dreptului internaţional umanitar', a precizat el.

Amiralul Enrico Credendino a subliniat că operaţiunile pe mare au devenit dificile 'pentru că, în aceste ape, nu navighează doar Gărzile de coastă, ci şi miliţii care folosesc aceleaşi ambarcaţiuni, aceleaşi uniforme şi nu este uşor să ştii cine este cine'. Lansată în 2015 de către UE, operaţiunea navală Sophia are drept misiune să lupte împotriva traficanţilor de migranţi şi să pregătească Gărzile de coastă libiene. Misiunea sa a fost reînnoită în iulie de către Consiliul European până în decembrie 2018.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a informat joi într-un raport că numărul migranţilor care au sosit în Europa via Libia a cunoscut o scădere semnificativă în al treilea trimestru din 2017. Numărul persoanelor care au traversat Marea Mediterană plecând din Libia pentru a ajunge în Italia a scăzut de la 11.500 la 6.300 în perioada iulie-septembrie. A crescut în schimb numărul celor care au debarcat în Spania, 17.687, faţă de 5.445 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

'În iulie, Comisia Europeană a anunţat un plan de acţiune pentru reducerea numărului de migranţi ilegali care traversează Mediterana pentru a ajunge în Italia, în timp ce autorităţile italiene au început o serie de întâlniri cu omologii lor libieni cu acelaşi obiectiv', a precizat UNHCR în raportul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.