Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiunea Tidal Wave II a diminuat dramatic veniturile Statului Islamic

cisterna

Bombardamentele coaliţiei împotriva instalaţiilor petroliere ale grupării Statul islamic (SI) desfăşurate din toamnă au redus la jumătate resursele financiare ale jihadiştilor, estimate în prezent la vreo 15 milioane de dolari pe lună, potrivit coaliţiei, citate de AFP. 

Operaţiunea Tidal Wave II "continuă să diminueze veniturile pe care le încasează SI din activităţile cu petrol şi gaze", a afirmat un purtător de cuvânt militar, colonelul american Chris Garver, într-o videoconferinţă de la Bagdad. 

"Estimăm că aceasta aproape a înjumătăţit" aceste venituri cu începere din toamnă, "la vreo 15 milioane de dolari pe lună, în prezent", a spus el. 

Tidal Wave II este o campanie de bombardamente lansată în toamnă vizând în mod special instalaţiile petroliere ale SI. 

Numele său face referire la Tidal Wave, o operaţiune desfăşurată de aviaţia aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva rafinăriilor din România, pentru a diminua resursele petroliere ale puterilor Axei. 

Potrivit purtătorului de cuvânt militar american, coaliţia a efectuat 193 de bombardamente în cadrul operaţiunii de la lansarea ei. 

Ultima a avut loc luni, cu distrugerea a şase puţuri de petrol, potrivit colonelului Chris Garver. 

Statele Unite şi coaliţia au încercat iniţial să limiteze loviturile împotriva instalaţiilor petroliere din Siria şi Irak, pentru a evita distrugerea aparatului de producţie destinat să revină în mâinile guvernului legitim. 

În toamnă însă, au decis să treacă la o viteză superioară, în faţa necesităţii de a accelera o campanie militară împotriva SI care durează de multă vreme.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.