Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția siriană propune un armistițiu și plecarea lui Al-Assad de la putere

Bashar-al-Assad-su_1925765b

Opoziţia siriană a făcut cunoscut miercuri la Londra un plan de tranziţie ce prevede o etapă de negocieri cu regimul actual, însoţită de un armistiţiu, şi care trebuie să ducă la plecarea de la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad şi la noi alegeri, relatează AFP.

Planul, în trei etape, a fost prezentat de către Înaltul comitet pentru negocieri, din care fac parte principalii reprezentanţi ai opoziţiei şi ai rebeliunii siriene, înainte de convorbirile organizate în cursul zilei în capitala britanică.

Citește și: Decizie-șocantă în Italia: Ce au hotărât judecătorii

Printre participanţii la convorbiri figurează îndeosebi miniştrii de externe din Marea Britanie, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Italia, Uniunea Europeană şi Franţa, în timp ce şeful diplomaţiei americane trebuie să aibă o intervenţie printr-o videoconferinţă. Germania este şi ea reprezentată.

Reuniunea de la Londra trebuie să permită ''pregătirea, consolidarea unei poziţii comune şi prezentarea ei Statelor Unite, în contextul în care circulă persistent zvonuri privind încheierea unui acord ruso-american'', a explicat o sursă diplomatică franceză.

Un acord între Moscova şi Washington privind încetarea semnificativă a ostilităţilor era aşteptat la summitul G20 care s-a încheiat luni în China, dar SUA au admis faptul că el nu va putea fi anunţat imediat.

''Siria vrea să vadă că Bashar pleacă. Dacă Bashar pleacă, luptele vor continua? Nu!, a declarat Riad Hijab, coordonatorul Înaltului comitet pentru negocieri.

Prima etapă a proiectului prezentat miercuri dimineaţa de către opoziţia siriană prevede o etapă de şase luni în cursul căreia ''cele două părţi negociatoare vor trebui să se angajeze să respecte un armistiţiu temporar'', potrivit unui document publicat de către Înaltul comitet, care propune, de asemenea, întoarcerea acasă a milioanelor de persoane strămutate din cauza conflictului şi al refugiaţilor.

Cea de-a doua etapă, de 18 luni, prevede ca Siria să fie condusă de către un guvern de tranziţie, a cărui instalare ar necesita ''plecarea (de la putere) a lui Bashar Al-Assad şi a clicii sale'', explică proiectul.

Cea de-a treia şi ultima etapă ar permite, în cele din urmă, consolidarea schimbărilor prin ''alegeri locale, legislative şi prezidenţiale'', organizate ''cu supervizarea şi sprijinul tehnic al ONU''.

Planul reia elemente din ''foaia de parcurs'' stabilită în noiembrie 2015 de către marile puteri la Viena, care nu reglementa totuşi problema referitoare la soarta preşedintelui Al-Assad. Prezentarea planului intervine în timp ce opoziţia pierde teren pe mai multe fronturi în Siria, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.