Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia siriană face apel la Rusia pentru presiuni asupra regimului de la Damasc

twitter.com
aleppo siria razboi

Opoziţia siriană a făcut luni apel la Rusia, aliata Damascului, ca aceasta să facă presiuni asupra regimului pentru negocieri veritabile la Geneva şi a anunţat că se va întâlni luni cu reprezentanţi ai Moscovei în capitala elveţiană, informează AFP. "Până în prezent nu am găsit un partener adevărat (de negocieri) pentru pace", a declarat şeful delegaţiei Înaltului Comitet de Negocieri, Nasser al-Hariri, în timpul unei conferinţe de presă la finalul întrevederii avute cu mediatorul ONU, Staffan de Mistura.

"Ne vom întâlni mâine cu reprezentanţii ruşi. Sperăm că ei vor adopta o atitudine pozitivă şi că Rusia va paria pe poporul sirian, nu pe o persoană care şi-a distrus ţara pentru a se menţine la putere", a adăugat Nasser al-Hariri, cu referire la preşedintele Bashar al-Assad. Ghennadi Gatilov, şef-adjunct al diplomaţiei ruse, şi Serghei Verşinin, însărcinat pentru Orientul Mijlociu (OM) al Ministerului de Externe rus, se vor întâlni cu reprezentanţi ai HCN, potrivit unei surse diplomatice de la Moscova.

Cei doi oficiali ruşi sunt aşteptaţi la Geneva pentru cea de-a 34-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului, care şi-a început lucrările luni. "Avem în cadrul negocierilor intersiriene de la Geneva întrevederi cu toate părţile, inclusiv cu opoziţia. Nu există decât un obiectiv: să se facă progrese pe drumul spre o reglementare politică şi să se profite la maxim de potenţialul armistiţiului", a declarat această sursă. Moscova şi Turcia mediază de la sfârşitul lui decembrie un armistiţiu foarte volatil în Siria între guvernul de la Damasc şi opoziţia nejihadistă.

Nassiri a acuzat totodată regimul de la Damasc că încalcă în mod constant armistiţiul, afirmând că "1.161 de civili nevinovaţi, dintre care 216 copii" au fost ucişi de la intrarea acestuia în vigoare, la 31 decembrie. Punerea în aplicare a armistiţiului face de la începutul lui 2017 obiectul negocierilor de la Kazahstan între regimul de la Damasc şi reprezentanţii grupărilor armate ale insurecţiei, cu medierea Moscovei, Ankarei şi Teheranului, alt mare aliat al regimului, alături de Rusia. Faptul că Moscova a acceptat aceste grupări armate la Astana este semnul unei "deschideri în poziţia rusă", şi-a exprimat de asemenea satisfacţia Nassiri, conform Agerpres.

După trei sesiuni eşuate în 2016, negocierile de la Geneva au reînceput joia trecută, însă nu se înregistrează niciun semn de progres în cea de-a patra zi de discuţii cu ONU. Mediatorul Staffan de Mistura are întrevederi bilaterale cu delegaţiile siriene, însă perspectiva unor negocieri directe între beligeranţi pare una extrem de îndepărtată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.