Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia ungară încearcă să alimenteze sentimentul anti-Orban, dar premierul nu are emoţii

the telegraph
Viktor Orban

Protestele antiguvernamentale au umplut în ultimele săptămâni străzile Budapestei, dar diviziunile din interiorul opoziţiei ungare şi susţinerea slabă pentru astfel de manifestaţii în afara capitalei fac puţin probabilă apariţia unei ameninţări serioase în faţa premierului ungar Viktor Orban la alegerile de anul viitor, comentează miercuri agenţia Reuters.

Declanşate de legea elaborată împotriva universităţii create de magnatul american de origine maghiară George Soros, demonstraţiile au scos la suprafaţă nemulţumirea faţă de ambiţia lui Orban de a a crea o 'democraţie iliberală'. Protestatarii îl acuză pe Orban că înăbuşă disidenţa, subminează valorile democratice şi că încurajează ostilitatea faţă de Uniunea Europeană în timp ce se apropie de Rusia.

Însă aceşti protestatari, majoritatea tineri din mediul urban, au găsit puţine lucruri în comun cu politicienii din opoziţie care încearcă să se afirme în perspectiva alegerilor de anul viitor şi să înlăture percepţia că sunt corupţi şi incompetenţi. În sondaje, partidul lui Orban, Fidesz, conduce cu circa 30 de procente, în timp ce socialiştii şi formaţiunea naţionalistă Jobbik au doar aproximativ 10% fiecare, iar restul opoziţiei este fragmentată în mai multe partide mici. 'Ei (protestatarii) au strada, dar nu ştim pentru cât timp (...) Sentimentul străzii şi al sondajelor de opinie trebuie amândouă să se schimbe. Dar încă nu am ajuns acolo', explică Zoltan Novak, un analist politic maghiar.

În acest timp, investitorii nu cred într-o schimbare a situaţiei politice, mai ales că Ungaria rămâne o ţară stabilă economic, iar protestele nu par să ameninţe poziţia lui Orban. Acesta din urmă şi partidul său sunt la fel de relaxaţi. 'Îţi vine mereu să zâmbeşti când vezi mulţimi protestând faţă de lipsa democraţiei (...) Ei scandează lucruri oribile, insulte şi insinuări. Este mai degrabă amuzant', spunea Orban la începutul acestei luni la postul public de radio.

Dezinteresul faţă de proteste manifestat de circa 80% dintre ungurii din provincie face de asemenea puţin probabil ca manifestaţiile să aibă vreun impact major. Cea mai mare demonstraţie din afara Budapestei a adunat doar aproximativ o mie de persoane în oraşul Szeged, iar acest lucru s-a întâmplat numai o dată. 'Sunt circa 23.000 de studenţi la această universitate şi nu îi vedem ieşind pe străzi', remarcă Erzsebet Barat, profesoară de la universitatea din Szeged.

De asemenea, legea electorală, introdusă tot de Fidesz în anul 2011 şi care trei ani mai târziu i-a adus acestui partid o majoritate de două treimi cu numai 2,3 milioane de voturi (din 8 milioane), îi permite lui Viktor Orban să stea liniştit, cel puţin pe termen scurt. 'Avem nevoie de o competiţie liberă şi democratică pentru întreaga clasă politică, nu să legitimăm sistemul care favorizează numai Fidesz', afirmă Marton Gulyas. Acesta şi Gergely Varga au devenit celebrităţi în rândul protestatarilor după ce au fost arestaţi pentru că au aruncat cu vopsea portocalie - culoarea Fidesz - în clădirea palatului prezidenţial, conform Agerpres.

Dar partidele de opoziţie nu reuşesc să coaguleze o alianţă, singura modalitate ce le-ar oferi o şansă în faţa Fdesz-ului la scrutinul de anul viitor, cu toate că în 2014 chiar a existat o astfel de alianţă care însă nu le-a ajutat să câştige. În plus, aceste partide de opoziţie se luptă între ele pentru capitalul politic pe care speră să-l obţină de pe urma protestelor. Iar în mijlocul acestei competiţii apar şi noi actori care doresc să profite de pe urma demonstraţiilor. Este cazul mişcării denumite Momentum, care s-a evidenţiat atunci când a determinat guvernul să retragă candidatura Budapestei pentru Jocurile Olimpice din anul 2024. Momentum desfăşoară acum o campanie naţională pentru recrutarea de activişti şi intenţionează să se înregistreze ca partid politic în luna mai, după ce pe 1 mai - când se aniversează 13 ani de la intrarea Ungariei în Uniunea Europeană - va organiza un miting pro-UE la Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.