Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oprescu, suspectat că a folosit bani murdari în campaniile electorale

bani murdari

Din rechizitoriul prin care primarul general suspendat al Bucurestiului a fost trimis în judecată reiese că se fac verificări privind acea campanie. Unul dintre finanțatorii indirecți apare că a împrumutat-o cu sume mari de bani și pe iubita lui Oprescu.

Sorin Oprescu și opt subordonați au fost trimiși în judecată pentru mai multe fapte de corupție sau conexe corupției, toate în legătură cu devalizarea bugetului Primăriei Generale, în special al Administrației Cimitirelor și al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești.

Se știe deja că Oprescu a fost prins de procurori după ce a primit 25.000 de euro de la Corneliu Bogdan Popa, omul său de încredere de la Cimitire. Banii reprezentau comisionul primit de la o firmă (a cărei conducere e denunțătoare în caz) pentru lucrări de amenajare.

În rechizitoriu este descrisă modalitatea prin care au ajuns cei 25.000 de euro la primarul general. Pe 23 august, Popa a insistat la denunțători să primească 60.000 de euro, sumă necesară pentru a fi numit de Oprescu la conducerea Administrației Lacuri și Parcuri.

!!! AICI TOT RECHIZITORIUL PROCURORILOR DNA

După ce a primit banii, Popa a discutat cu Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al primarului, propulsat de acesta în ierarhia Primăriei pentru a-i supraveghea activitatea lui Popa. „Grenadă” a propus să-i dea primarului „doar” 25.000, restul urmând să fie împărțit de ei. Mai mult, fostul șofer a cerut un avans de 5.000 de euro. Pe 5 septembrie, Popa i-a dus primarului banii acasă.

În rechizitoriu, la secțiunea care justifică decizia de confiscare extinsă a averii, se spune: „O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menționate în acele documente, unul dintre finanțatorii indirecți fiind aceeași persoană care a «împrumutat- o» pe (...)”.

Din această frază reiese clar că DNA verifică finanțarea campaniei electorale din 2012, când Oprescu, cu sprijinul USL, a câștigat ultimul mandat la Primăria Generală.

Ancheta pare destul de avansată, din moment ce finanțatorii care apar în scripte sunt considerați „nume de paravan”, iar sursele noastre spun că au fost identificați și mai mulți „finanțatori indirecți”. Cel din fragmentul de mai sus se pare că e un om de afaceri din Suceava.

Femeia împrumutată este Adriana Nica, medic la Spitalul Universitar de Urgență, iubita primarului general.

În rechizitoriu se revine la femeia împrumutată de cel care finanțase indirect și campania electorală:

„- Sursele declarate de (Adriana Nica, potrivit surselor noastre n.n.) pentru majoritatea sumelor, altfel primite cu titlul de «cadou» și «împrumut», le-a găsit: «independent» de inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA, de fiecare dată în condiții foarte favorabile pentru ea (200.000-400.000 de euro, deși cuantumul indicat variază pe parcursul declarației, fără dobândă, remise întotdeauna în numerar, majoritar în sume mici, la interval de câteva zile, timp de câțiva ani înainte de stabilirea unei valori limită și de întocmirea unui înscris constatator, deși proveneau de la oameni necunoscuți până atunci, cu termene de restituire tip 2024, când unii dintre împrumutători e posibil să nu mai fie în viață (din cauza vârstei), astfel încât mențiunile din acele contracte de împrumut nu sunt corespunzătoare adevărului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.