Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ora de vara, pericol pentru sanatate

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de vara, ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel ca duminica, 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an.

Pe perioada lunilor de vara, soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00.

Trecerea la ora de vara poate provoca tulburari ale somnului, pierderea poftei de mancare sau pierderea capacitatii de munca si concentrare.

Pentru a evita astfel de neplaceri, specialistii ne recomanda ca sambata seara sa ne culcam cu o ora mai tarziu sau duminica dimineata sa ne trezim mai devreme.

Odihna corespunzatoare, cel putin in primele zile dupa schimbarea orei, este cu atat mai importanta cu cat trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea inimii. Cel putin asta sustin cercetatorii englezi, care scriu, intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, ca aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic cu 10%, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.

*****

Chiar daca este vorba de numai 60 de minute pierdute de somn din aceasta noapte, chiar daca nu credeai, acest lucru poate avea efecte chiar negative asupra organismului nostru. Printre acestea se pot numara : nervozitatea, durerile de cap, riscul de infarct si pana si accidente de circulatie. Acestea sunt doar cateva dintre efectele negative ale decalajului orar care ne va da peste cap comfortul psihic si starea de sanatate.

Ei bine, odata cu trecerea la ora de vara, ni se modifica tiparele de somn. Acest lucru se pare ca ne afecteaza ritmul cardiac. Conform unor cercetari suedeze, se pare ca infarcturile cresc semnificativ in primele trei saptamani,dupa schimbarea orei de vara. Acest lucru se intampla datorita faptului ca in lipsa somnului, se elibereaza un hormon al stresului in cantitate crescuta, iar acest lucru va mari inflamatia, ceea ce va duce la complicatii in cazul oamenilor cardiaci.

Daca se modifica ritmul cardiac, pot aparea dureri serioase de cap. Tot hormonul stresului provoaca si dispozitia schimbatoare, lipsa de concentrare precum sicresterea apetitului. Unii putem trece usor prin aceasta schimbare, poate doar cu lipsa de concentrare, dar unele persoane pot suferi de migrene ingrozitoare.

Jurnalul de Psihologie Aplicata a publicat un studiu in 2012 care arata faptul ca in prima zi de munca, dupa trecerea la ora de vara, eficienta la locul de munca scade considerabil. In cazul accidentelor de circulatie, numarul acestora nu creste atat de mult, dar cu siguranta sunt mai grave in jurul acestei schimbari.

Medicii ne sfatuiesc sa ne pregatim organismul pentru aceasta schimbare, cum ar fi in saptamana anterioara sa devansam orele de somn, sa ne trezim mai devreme, sa luam micul dejun mai devreme si sa lasam incaperile sa fie luminate de razele solare, inca de la primele ore. Conform medicilor, este nevoie de o perioada cuprinsa intre 2 si 6 saptamani pentru a ne adapta la trecerea la ora de vara. Desemenea, alimentatia noastra trebuie sa aiba un efect tonic asupra organismului, adica sa consumam cat mai multe legume si fructe proaspete !

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.