Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşele din Marea Britanie nu mai pot candida pentru titlul Capitală Europeană a Culturii 2023

UK Marea Britanie

Oraşele din Marea Britanie nu mai pot candida pentru titlul Capitală Europeană a Culturii 2023, ca urmare a Brexitului, a confirmat joi Comisia Europeană.

Citeşte şi: Reţineri ÎN MASĂ după percheziţii de proporţii la instituţiile nebancare. Prejudiciu de zeci de mii de euro

Capitale Europene ale Culturii în 2023 urmau să fie alese din Marea Britanie şi Ungaria, potrivit NEWS.RO.

Belfast şi Londonderry, Dundee, Milton Keynes, Leeds şi Nottingham sunt oraşele din Marea Britanie care au depus deja candidaturi în vedere obţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2023, deşi în acel an ţara va fi părăsit Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare transmisă de departamentul Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) al Comisiei Europene arată că participarea Marii Britanii „nu va fi posibilă”, scrie BBC, şi că procesul de selecţie a Marii Britanii ar trebui „întrerupt imediat”.

Citeşte şi: Liviu Dragnea EXCLUDE un boicot al PSD şi DESFIINŢEAZĂ moţiunea PNL: Am asigurat cvorum să nu se facă complet de râs... - VIDEO

DCMS susţine că este în dezacord cu poziţia Comisiei Europene şi că este „profund dezamăgit” de faptul că CE a aşteptat până ce oraşele din Marea Britanie şi-au depus candidaturile înainte de a comunica noua poziţie.

Guvernul a spus iniţial că acest titlul este parte din planul pentru o Mare Britanie dinamică şi globală, post-Brexit. El a avertizat concurenţii că este posibil ca acest concurs să fie unul dintre subiectele discutate în negocierile pentru părăsirea Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al biroului Comisiei Europene din Scoţia a declarat pentru BBC News: „Ca una dintre consecinţele deciziei de a părăsi Uniunea Europeană până pe 29 martie 2019, Marea Britanie nu poate găzdui o Capitală Europeană a Culturii în 2023”.

Potrivit regulilor adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu (decizia 445/2014), această acţiune nu este deschisă unei ţări din afara European Free Trade Association/ European Economic Area.

„Vrem să colaborăm cu cele cinci oraşe, care au depus proiecte, şi să le ajutăm să le realizeze”, a spus o purtătoare de cuvânt a DCMS.

Anul acesta, Aarhus, din Danemarca, şi Paphos, din Cipru, sunt Capitale Europene ale Culturii.

Citeşte şi: Dragnea sare în APĂRAREA Guvernului şi se implică în scandalul creşterii HALUCINANTE a preţurilor: Guvernul nu poate limita preţurile... - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.