Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban:Cerem guvernului să aloce bani pentru cofinanţarea proiectelor publice şi un fond de garantare pentru cele private

orban

Superbirocraţia, provenită din reglementările naţionale, este primul dintre motivele pentru care absorbţia fondurilor europene este foarte scăzută, a declarat vineri, la Oradea, liderul PNL, Ludovic Orban, care a cerut, totodată, guvernului să aloce bani pentru cofinanţarea pentru proiectele publice, dar şi un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat.

"Superbirocraţia, provenită din reglementările naţionale, din diferitele acte normative de rang secundar, emise de ministere, de autorităţile de management, au generat complicaţii procedurale. Motivul unu, pentru care absorbţia fondurilor europene este foarte scăzută, are la bază, în momentul de faţă, la nivel naţional, o dezbatere publică în cadrul PNL pe ordonanţa de guvern 41/2016 pentru debirocratizare, respectiv simplificarea procedurilor, în special pentru accesarea fondurilor europene şi toate serviciile şi acţiunile conexe", a declarat Orban. 

În ce priveşte al doilea obstacol, cofinanţarea, liderul PNL a arătat că statul român nu a generat niciun mecanism de a sprijini posibilii beneficiari în obţinerea cofinanţării, fapt ce elimină foarte mulţi potenţiali beneficiari care nu pot să o asigure din resurse proprii. 

"Cerem direct guvernului să aloce bani în special pentru cofinanţarea pentru proiectele publice, dar şi un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat, pentru că în continuare funcţionează metoda rambursării. Cerem acum, cât se poate de urgent, acest lucru, pentru a nu trăi din nou această catastrofă de a fi codaşii Europei şi în exerciţiul financiar 2014-2020 la accesarea fondurilor europene", a spus Orban. 

Conform acestuia, al treilea grav obstacol este lipsa unei campanii susţinute de informare, de la nivelul autorităţilor de management şi al guvernului, care să informeze populaţia despre toţi paşii necesari pentru a obţine aceste finanţări. 

Potrivit lui Orban, PNL are mai multe proiecte, cum ar fi legea antibirocraţie, însă, acestea "nu au şanse foarte mari" de a fi adoptate. De asemenea, el a amintit că PNL va depune, în două săptămâni, un proiect de lege pentru scutirea autorităţilor locale de plata unor taxe pentru avize emise de entităţi ale statului român sau de companii ale statului (Apele Române, Compania Naţională de Autostrăzi). 

"În actualul parlament, şansele nu sunt foarte mari. Sigur, noi ne chinuim să-i convingem pe toţi cei care nu sunt cu ochelari de cal şi care nu sunt slugile lui Dragnea să voteze cu noi. Am mai şi reuşit să obţinem lucruri cu impact favorabil. Decontarea navetei copiilor şi profesorilor. Noi credem că proiecte raţionale, în mod normal, nu ar trebui să fie respinse numai pentru că pleacă de la PNL, dar care sunt în beneficiul cetăţeanului", a afirmat Ludovic Orban. 

"Cu toţii ştim că, în perioada 2007-2013, am fost codaşii Europei din 28 de state membre în ceeea ce priveşte banii europeni. Motivele primordiale sunt, în primul rând, birocraţia excesivă, care nu este generată la Bruxelles, ci la nivel naţional", a spus, la rândul său, în faţa participanţilor, Petru Luhan, preşedintele Comisiei de fonduri europene şi dezvoltare regională din PNL. 

Peste 60 de primari şi reprezentanţi ai mediului de afaceri au fost prezenţi la dezbaterea organizată vineri, pe tema fonduri europene şi dezvoltare regională, la Oradea. În cadrul acesteia au fost analizate cauzele disfuncţionalităţilor în accesarea fondurilor europene, iar participanţii au fost informaţi privind toate măsurile finanţate, active sau care vor urma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.