Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban: Prin creșterea accizei la combustibil va crește inflația

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că prin creșterea accizei la combustibil va crește inflația, puterea de cumpărare se va eroda, iar veniturile vor crește artificial la bugetul de stat.

"În expunerea de motive pe care o face Guvernul la justificarea creșterii accizelor la combustibil recunoaște că a crescut volumul vânzărilor. În schimb, încasările la acciză ele nu corespund creșterii volumului vânzărilor, ceea ce înseamnă că a existat o evaziune în vânzarea combustibilului și statul a fost incapabil să colecteze surplusul de acciză ca urmare a creșterii vânzărilor. Prin creșterea accizei la combustibil, nu o să câștige niciun ban în plus, o să crească costul pe transport pe fiecare produs, fiecare serviciu și produs care înglobează costul de transport își va crește prețul. Ce înseamnă asta, va însemna inflație, va însemna erodarea puterii de cumpărare (...) și rezultatul va fi creșterea inflației, adică o creștere artificiale a veniturilor la bugetul de stat. Astea sunt șmecherii pe care le face Guvernul", a afirmat, joi, Ludovic Orban la Antena 3 potrivit agerpres.

Pe de altă parte, președintele PNL a apreciat drept "un atac împotriva firmelor" obligativitatea creării unui cont special pentru TVA.

"Contul special pentru TVA apare din nou ca un iepure scos din joben din disperarea celor care sunt la guvernare. Această măsură este un atac împotriva firmelor (...) Singurul efect al contului special pentru plata TVA va fi acela că banii care intrau în contul firmelor pe facturile tăiate de la partenerii de afaceri și care puteau fi folosiți ca și capital de lucru o perioadă de o lună sau trei luni, în funcție de ritmicitatea cu care plătește firma TVA, nu vor mai fi la dispoziția firmei", a explicat Orban.

Premierul Mihai Tudose a anunțat miercuri, la România TV, că plata defalcată a TVA va fi opțională o perioadă, dar de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.

Accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg și Bulgaria, conform unui proiect de ordonanță privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.