Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban rămâne NECLINTIT în faţa UE: 'Nimeni nu poate obliga Ungaria'

AP
orban

Nimeni nu poate obliga Ungaria să renunţe la poziţia sa cu privire la migraţie, a declarat vineri, pentru Radio Kossuth, premierul ungar Viktor Orban, care a subliniat că electoratul din ţara sa a spus în mod clar că nu doreşte imigranţi ilegali, transmite MTI, potrivit agerpres.

''Ungurii au afirmat foarte clar că nu doresc să vadă imigranţi ilegali'', a spus Orban, în legătură cu procedura de infringement declanşată recent de Comisia Europeană contra Ungariei. El a adăugat că 'poţi trage unui guvern un pumn în burtă', dar acest lucru nu poate fi făcut unei întregi ţări.

Bilanţ DRAMATIC după incendiul catastrofal din Londra (presa) - VIDEO

Viktor Orban a insistat asupra faptului că rata de participare ridicată la referendumul organizat de guvernul ungar în legătură cu migraţia înseamnă că 'o întreagă ţară caută mijloace pentru a susţine poziţia acestuia de a nu permite intrarea oamenilor cu culturi şi civilizaţii diferite'.

În urmă cu trei zile, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a subliniat că ţara sa nu va ceda în faţa încercării Comisiei Europene de a 'şantaja' statele membre ce refuză să pună în practică sistemul de redistribuire a migranţilor.

Într-o intervenţie în faţa parlamentului de la Budapesta, şeful diplomaţiei ungare a apreciat că executivul UE îşi depăşeşte autoritatea în acest caz, adăugând că guvernul Orban nu va permite nimănui să treacă ilegal frontierele Ungariei. ''Nici măcar Comisia Europeană nu poate priva statele membre de dreptul de a decide pe cine doresc să lase să intre pe teritoriul lor şi alături de cine vor să trăiască'', a spus Szijjarto.

Ruşii anunţă că l-au LICHIDAT pe liderul ISIS

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva lui. Deşi în general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat în cele din urmă, alături de majoritatea ţărilor membre, în favoarea sa. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.

Cu Turcia a fost încheiat în martie 2016 un acord prin care autorităţile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.