Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, soluția pentru redresarea PNL?

facebook.com
Ludovic Orban

PNL trebuie să își aleagă președintele. Cei doi candidați înscriși în cursă, până la această oră, Ludovic Orban și Cristi Bușoi sunt liberali cu ștate vechi în partid. Foștii PDL-iști nu au niciun candidat și vor fi nevoiți să meargă pe mâna unuia unui liberal vechi.

Este o alegere extrem de grea. Viitorul președinte va conduce partidul pentru 4 ani de zile. Teoretic. Cel care va câștiga funcția trebuie să redreseze partidul, să obțină un scor bun în alegerile europarlamentare și să îi asigure lui Iohannis suportul necesar pentru un nou mandat.

Orban sau Bușoi?  În mediul online s-a creat un curent pro-Orban. Susținătorii acestuia sunt mai activi, par mai mobilizați. Presa s-a concentrat pe Bușoi, au apărut opinii critice la adresa acestui. Orban a fost menajat în ultima vreme și astfel a beneficiat de un plus și mai mare la capitolul imagine.

Bușoi este necharismatic. Orban are un avantaj la acest capitol. Bușoi este mai puțin cunoscut în rândul partidului.  Oamenii nu îl ”simt”, nu îl cunosc. Nu reușește să insufle forță. Pare un tip distant, fără capacitatea de a empatiza cu interlocutorul.

Orban este perceput ca fiind cel care stă cu membrul simplu la un șpriț, cântă și dansează. Aceste lucruri contează enorm pentru militanții partidului, mai ales când partidul este în criză, mai ales după ce atâția ani s-au simțit departe de centru de putere, acolo unde se iau deciziile strategice.Orban este avantajat de acest lucru. Deși a fost tot timpul în structura de conducere, a avut grijă să se poziționeze ca opozant al conducerii. Acum, folosește acest lucru și se profilează ca liderul care exprimă nemulțumirile masei. Are un context favorabil în interiorul partidului. Liderul care ascultă opinia membrului simplu este liderul ideal pentru militanți.

Poate fi Orban soluția pentru  PNL ?

Până să dăm un răspuns, ar trebui să ne uităm la rezultatele obținute de-a lungul timpului de liderul liberal. A fost viceprimar al Bucureștiului, a fost ministru al transporturilor, deputat între 2008 și 2016. A candidat la primăria Capitalei. A obținut locul 4, a luat mai puține voturi decât partidul.

Orban nu a reușit în 20 de ani să își lege numele de nicio realizare. La primăria Capitalei nu s-a remarcat cu nimic, la ministerul transporturilor nu a făcut nici macar un km de autostradă. Ca și parlamentar nu a reușit să își lege numele de niciun proiect de lege important.

Acestea sunt niște adevăruri și indiferent dacă Orban e simpatic sau nu, liberalii trebuie să privească adevărul în față. Un om  politic care nu a reușit să lege un proiect de numele său nu poate convinge electoratul. După 20 de ani de politică, nu îi poți să îi pui o etichetă pozitivă lui Orban. E simpatic și cam atât.

Mai mult de atât, orice sondaj îl arată pe Orban ca un lider consumat. Are o cotă mare notorietate, o doză mică de încredere, dar nu mai are spațiu de creștere. Orban nu mai poate face priză cu electoratul.

Din păcate, Orban are și o vulnerabilitate majoră. Procesul penal. Chiar dacă a primit achitare în prima instanță, nimeni și nimic nu poate garanta că instanța superioară va menține aceeși decizie. Dacă Orban primește o sentință nefavorabilă, PNL va fi nevoit să facă un nou Congres pentru  a alege un nou președinte. Vor apărea frământări interne, energia se va consuma pe bătălia internă și totul ar putea coincide cu perioada alegerilor europarlamentare. Un rezultat prost în europarlamentare va complica și alegerile prezidențiale.

Acesta ar fi scenariul cel mai pesimist, dar care ar avea efecte devastatoare pentru liberali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.