Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordonanţa privind lansarea subscripţiei publice pentru 'Cuminţenia Pământului', adoptată tacit

Cumintenia Pamântului

Senatul a adoptat tacit luni OUG 10/2016 prin care a fost lansată subscripţia publică naţională pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului". Pe 22 iunie s-a împlinit termenul de adoptare a proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a citit, luni, în plen, nota de adoptare tacită a OUG, astfel că actul normativ poate fi transmis Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, pentru dezbatere. Potrivit ordonanţei, persoanele fizice, persoanele juridice, cu excepţia instituţiilor şi autorităţile publice, indiferent de forma de finanţare şi de subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziţionării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului.

Sculptura "Cuminţenia pământului", opera lui Constantin Brâncuşi, este expusă din 16 iunie la Muzeul Băncii Naţionale a României, ea fiind transferată de la Muzeul Cotroceni, pentru a fi mai accesibilă publicului larg. Realizată în 1907, în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a sculptorului român. Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi, care i-a vândut direct lucrarea acestuia, şi în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv "Cuminţenia Pământului", expusă timp de 50 de ani la Muzeul Naţional de Artă al României. Gheorghe Romaşcu a cumpărat "Cuminţenia Pământului" de la Brâncuşi, în 1911. În primăvara acestui an, proprietarii "Cuminţeniei Pământului" au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României condusă de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională. Prin subscripţia publică s-au strâns, până pe 15 iunie, 212.000 de euro, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.