Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu, pe un butoi de pulbere! Turcia, demonstrație de forță cu o săptămână înainte de referendumul kurd

turcia irak granita

Forţele armate turce au anunţat luni că au demarat un exerciţiu militar la frontiera cu Irakul, cu o săptămână înainte de un referendum asupra independenţei Kurdistanului irakian, căruia Ankara i se opune, informează AFP, conform agerpres.

Armata turcă a precizat într-un comunicat că „în paralel cu acest exerciţiu, vor continua operaţiunile antiteroriste în regiunea frontalieră”.

Citeşte şi: Bombardiere americane supersonice au efectuat exerciţii la graniţa dintre cele două Corei – VIDEO

Sud-estul Turciei este scena unor lupte zilnice între armata turcă şi separatiştii kurzi din PKK, după rezilierea, în vara lui 2015, a unui armistiţiu menit să pună capăt acestui conflict care a făcut peste 40.000 de morţi din 1984 până în prezent.

Martori au afirmat pentru AFP că au văzut în jur de 100 de vehicule blindate, inclusiv tancuri, desfăşurate la frontiera irakiană luni dimineaţa.

Citeşte şi: Un american care lupta pentru ISIS a fost prins în Siria

Ankara şi-a exprimat în nenumărate rânduri ostilitatea faţă de acest referendum, care ar urma să aibă loc în 25 septembrie, avertizând că „va exista un preţ”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a estimat la sfârşitul săptămânii trecute că acest scrutin, chiar dacă nu este unul constrângător, ar fi „un lucru foarte rău” şi a anunţat că membrii Consiliului de Securitate al Turciei se vor reuni la 22 septembrie pentru a analiza problema.

El a anunţat, de asemenea, că va avea, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, o întrevedere cu premierul irakian Haider al-Abadi, care se opune la rândul său acestui referendum.

Turcia, care are bune relaţii comerciale cu Erbil, capitala Kurdistanului irakian, are temeri legate de efectul „contagios” pe care l-ar putea avea crearea unui stat kurd la frontiera sa.

ONU a propus să se ajungă în trei ani la un acord între Kurdistanul irakian şi guvernul federal de la Bagdad cu privire la statutul regiunii autonome, în schimbul amânării referendumului asupra independenţei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.