Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG 13, prin ochii DNA

sigla dna

Deși nu au reușit să găsească probe care să ateste comiterea faptelor de corupție în dosarul OUG 13, procurorii DNA susțin că există probe și indicii cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului, prezentare cu rea-credință de fapte inexacte, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri și fals intelectual, trimițând dosarul la Parchetul General.

Din comunicatul DNA aflăm că Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, avizase negativ în primă fază proiectul de modificare a codurilor penale, argumentând că nu exista motivarea urgenței. Acesta ar fi fost motivul pentru care ședința a fost amânată de la ora 19.45 până la ora 21.00, timp în care aceasta a realizat un alt aviz, de această dată pozitiv. De acolo, o întreagă poveste despre distrugerea de probe, favorizare a infractorului și fals intelectual.

Procurorii anticorupție susțin că au găsit probe care să ateste distrugerea de înscrisuri. Pe de cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, susține că acesta este doar un zvon. Dacă probele există, este doar o problemă de timp până când actorii principali din acest dosar vor încerca fiecare în parte să-și salveze pielea.

Până acum a funcționat discursul la unison al social-democraților despre politizarea acestui dosar și despre apărarea dreptului Executivului de a guverna după cum crede de cuviință. Însă acum, când se vorbește despre distrugerea de probe, situația se schimbă radical. Unii sunt mai puțin vinovați decât alții și o eventuală recunoaștere a vinovăției ar cântări greu în rezultatul acestei anchete. Instinctul de conservare primează în fața oricărei înțelegeri între parteneri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care vedem deschise dosare pentru fapte mai vechi de cinci ani. Înțelegerile de gașcă țin până nu mai țin, până devine în interesul uneia dintre părți ca acestea să fie devoalate.

Este încă devreme să putem anticipa care va fi sfârșitul anchetei. Dar distrugerea de probe de către un minister este o acuzație extrem de gravă, care, dacă se va adeveri, îi va costa extrem de scump pe social-democrați. Protestele de până azi sunt până la urmă îndreptate împotriva unei decizii politice. Ora târzie și forma de adoptare fiindu-le intentate până acum  procese mai degrabă de moralitate.

De reținut că apărarea social-democraților este construită în jurul principiului de separare a puterilor în stat și nu răspunde aplicat la acuzele DNA. Dar dacă acestea vor putea fi dovedite de către Parchet, nu mai vorbim despre opțiunile politice ale protestatarilor sau despre problemele de comunicare din partea Executivului. Vorbim despre încălcarea flagrantă a legii și nu de către un singur demnitar sau de către un personaj cheie dintr-un anumit partid, ci de întregul Guvern al României. Sigur, cu membrii săi în diferite grade de implicare. Dar acest lucru îi va costa scump și pe termen lung pe cei din PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.