Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ovidiu Raețchi, scrisoare deschisă către Liviu Dragnea: Renunțați la proiectul de lege privind transformarea Jandarmeriei în Poliție Judiciară

Raetchi

Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul liberal Ovidiu Raețchi, a transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Liviu Dragnea, în care i-a solicitat acestuia să renunțe la proiectul de lege prin care Jandarmeria devine organ de cercetare judiciară:

“Domnului președinte al PSD, Liviu Dragnea,

Protestele de duminică, din toată țara, împotriva legilor justiției, este posibil să fie printre ultimele manifestări de stradă în care libertatea de exprimare este respectată. Potrivit unui proiect de lege inițiat de nu mai puțin de 117 parlamentari PSD și ALDE, Jandarmeria este transformată în organ de cercetare judiciară, sub pretextul apărării “valorilor sociale”. Este profund neconstituțional ca civilii să fie anchetați de către militari, iar proiectul de lege conține o serie de prevederi aberante și neconstituționale. Menționez doar câteva dintre ele: “Ministrul afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnează jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare”, sau “Şefii ierarhici pot da lucrătorilor poliţiei judiciare dispoziţii şi îndrumări în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor şi de strângere a datelor în vederea identificării autorilor infracţiunilor şi începerii urmăririi penale". Proiectul este o bombă legislativă care ne poate scoate din Uniunea Europeană, în condițiile în care stipulează că anchetarea protestelor se remilitarizează după modelul de dinainte de 1989. În acest moment, proiectul este ținut în așteptare, probabil în așteptarea unui moment oportun. De aceea, domnule Liviu Dragnea, vă solicit, în calitatea dvs. de președinte al PSD, să renunțați la proiectul de lege inițiat de colegii dvs." .

“Inițiativa legislativă a fost depusă la doar câteva săptămâni de la protestele de la începutul anului și există suspiciuni rezonabile că obiectivul acesteia a fost să descurajeze protestele, să îi intimideze pe manifestanți și să limiteze libertatea de exprimare, prin crearea unui cadru legal care să permită sporirea periculoasă și arbitrară a atribuțiilor Jandarmeriei. Vă reamintesc faptul că Guvernul a dat aviz negativ proiectului, ministerul Justiției nu este de acord cu acesta, mai nou, chiar și ministrul Carmen Dan s-a răzgândit și afirmă că nu îl privește cu ochi buni dar, ca prin minune, parlamentarii PSD așteaptă momentul oportun pentru adoptarea acestuia. În acest context, sunt convins că nu veți ezita și îi veți anunța pe colegii dvs. de partid că ați decis să renunțați la acest proiect de lege”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.