Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestina reacționează după ce s-a aflat că Mahmoud Abbas a fost agent KGB

Preşedinţia palestiniană a calificat drept 'absurdităţi' informaţiile difuzate de televiziunea israeliană conform cărora Mahmoud Abbas a fost agent al KGB-ului sovietic în anii 80, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei palestiniene, Nabil Abu Rudeina, a denunţat aceste informaţii ca pe o manevră israeliană care vizează subminarea eforturilor ruse de mediere în conflictul israliano-palestinian.

Citește și: Cafeaua va deveni un LUX: Prețul va EXPLODA în perioada următoare

Canalul israelian Channel 1 a relatat miercuri că numele lui Mahmoud Abbas, în prezent preşedinte al Autorităţii Palestiniene, apare pe lista agenţilor serviciilor secrete sovietice în arhivele consultate de doi cercetători ai Institutului Truman al Universităţii ebraice din Ierusalim.

Familia lui Abbas, născut în Palestina sub mandat britanic, a fugit în Siria în timpul războiului din 1948 care a dus la crearea statului Israel.

Citește și: Chipsurile vor fi înlocuite, în viitor, cu gândacii: Noile tendințe în gastronomie

Cercetătorii Isabela Ginor şi Gideon Remez au declarat la Channel 1 că au verificat în amănunt arhivele col. Vasili Mitrohin, fost arhivar al serviciilor secrete ale Uniunii Sovietice, care a plecat în Vest în 1992. Mitrohin, care s-a refugiat în Marea Britanie, a dezvăluit numele a mii de spioni ruşi din întreaga lume.

Gideon Remez a vorbit despre deschiderea pentru cercetători a arhivelor aduse cu el de Vasili Mitrohin. 'Am cerut comunicarea dosarului Orientul Mijlociu (...) Ni l-au trimis de la Cambridge (...) Am găsit acolo mult material privind activităţile sovietice, în special în anii '70 - '80 în rândul palestinienilor şi în Orientul Mijlociu', a spus el.

Citește și: Ai CURAJ? Asta e noua ‘fântână’ de adrenalină din Europa: Firește, e în Amsterdam / VIDEO

'În 1983, el figurează pe liste ca unul aflat sub aripa KGB şi numele său de cod este Krotov, cârtiţa', a spus Isabela Ginor la Channel 1.

Documentul indică 'explicit, referitor la Abbas, că era agent al KGB', a spus la rândul său Gideon Remez.

Citește și: 150 de milioane de dolari pentru rolul James Bond: Cine e actorul care a primit oferta

'Informaţiile televiziunii israeliene se numără printre absurdităţile cu care ne-am obişnuit din partea israelienilor', a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei palestiniene, care a acuzat 'o campanie de calomnii'.

'Este clar că Israelul se îngrijorează de relaţia strategică a palestinienilor cu Rusia şi de poziţia clar anunţată de Rusia, respectiv voinţa sa de a rezolva conflictul israeliano-palestinian în baza unui stat palestinian independent şi dreptul poporului nostru la autodeterminare', a mai spus Abu Rudeina citat de agerpres.ro.

Citește și: Carla’s Dreams le dă rușilor peste nas: Noi cântăm în română, nu în moldovenească, nu există așa ceva / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.