Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc a anunțat care este singurul EXTREMISM permis

The Federalist
Papa Francis

Papa Francisc a lansat sâmbătă un nou apel împotriva extremismului în timpul mesei oficiate în faţa a zeci de mii de credincioşi pe un stadion din Cairo, relatează DPA şi AFP preluate de agerpres.

Aproape 25.000 de persoane au participat la slujba în aer liber, care s-a desfăşurat pe stadionul Apărării ariene dintr-o suburbie a capitalei Cairo, a relatat televiziunea de stat egipteană. Potrivit Vaticanului, numărul celor care au asista la slujbă a fost de 15.000. 

Toleranţa a fost din nou principala temă a cuvântului suveranului pontif, aşa cum s-a întâmplat şi în cursul luărilor de poziţie de vineri din Egipt. 

"Adevărata credinţă ne face mai caritabili, mai miloşi, mai cinstiţi şi mai umani", le-a spus papa participanţilor la slujbă. 

"Credinţa adevărată ne face să protejăm drepturile altor cu acelaşi zel şi entuziasm cu care le protejăm pe ale noastre", a adăugat el în italiană. 

"Dumnezeu este încântat numai de credinţa proclamată de vieţile noastre, pentru că singurul extremism permis credincioşilor este cel al carităţii", a adăugat Francisc. 

Mesa a fost transmisă în direct la televiziunea egipteană, semn al faptului că vizita papală a fost percepută la nivel oficial ca un motiv de mare sărbătoare. 

Papa, în picioare în partea din spate a unei maşinuţe de golf, a apărut la ora locală 10.00 (08.00 GMT) la stadion, salutându-i pe credincioşi. 

Aflat în centrul unui dispozitiv de securitate draconic în întreaga capitală, Francisc şi-a făcut intrarea pe stadion înconjurat de gărzi de corp. 

Surâzător, papa a coborât din vehicul pentru a saluta un mic grup de copii îmbrăcaţi în ţinute aurii inspirate din cele ale Egiptului antic. 

Credincioşii au ajuns cu mai multe autobuze pe stadionul militar cu o capacitate de 30.000 de locuri pe care s-a desfăşurat slujba, trecând prin mai multe baraje de poliţie. Stadionul armatei a fost survolat de la primele ore ale dimineţii de mai multe elicoptere. 

Adunarea religioasă îşi propune să aducă în faţa papei credincioşii din toate riturile creştine ale ţării, din bisericile coptă, armeană, maronită şi melkită, cu o liturghie oficiată în arabă şi latină. 

La slujbă asistă şi demnitari religioşi musulmani, notează AFP. 

După ce va lua masa cu episcopii egipteni, Francisc se va întâlni cu viitorii preoţi care studiază într-un seminar copt catolic din sudul Cairo. 

În prima zi a vizitei sale la Cairo, vineri, suveranul pontif a abordat mai multe subiecte cu o rezonanţă specială în Orientul Mijlociu, precum proliferarea armelor sau "populismele demagogice" care "nu ajută la consolidarea păcii şi a stabilităţii". 

Venirea papei, la aproape trei săptămâni după dublul atentat sinucigaş comis de Florii şi soldat cu 45 de morţi în două biserici copte ortodoxe din nordul Egiptului, are un puternic caracter simbolic pentru creştinii din această ţară. 

Vineri seară, papa Francisc, apărător fervent al ecumenismului, a avut o întâlnire privată cu patriarhul copt ortodox al Egiptului, Tawadros al II-lea. 

Cei doi s-au rugat împreună în biserica coptă Sfinţii Petru şi Pavel, unde în decembrie un atentat s-a soldat cu 29 de victime, în plin centrul Cairo. Cu acest prilej cei doi s-au recules împreună în faţa portretelor victimelor, în special femei. 

Cei doi înalţi prelaţi, unul în alb şi celălalt în negru, au semnat şi o declaraţie comună, reafirmându-şi legăturile de "fraternitate şi prietenie" şi scoţând în evidenţă moştenirea lor comună, în pofida separării dintre Biserica catolică şi cele ortodoxe. 

"Noi luptăm pentru serenitate şi concordie prin intermediul unei coabitări paşnice între creştini şi musulmani", se menţionează în acest text. 

"Toţi membrii societăţii au dreptul şi datoria să participe din plin la viaţa naţiunii, bucurându-se din plin şi în mod egal de dreptul lor de cetăţeni, colaborând pentru construirea societăţii lor", se mai menţionează în declaraţie, într-un registru ceva mai politic. 

Cei doi înalţi prelaţi au făcut apel la "unitate", reamintind că violenţa extremiştilor îi vizează fără distincţie pe creştini, fie că sunt catolici sau ortodocşi, vorbind despre un "ecumenism al martiriului". 

Egiptul are cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Jihadiştii au jurat să-şi înmulţească atacurile asupra copţilor, care sunt circa 10% din cele 92 de milioane de egipteni. 

Vizita lui Francisc, cel de al doilea papă venit în Egipt în epoca modernă, intervine la 17 ani după cea a lui Ioan Paul al II-lea. 

Prima zi a vizitei suveranului pontif în Egipt a fost plasată sub semnul dialogului interreligios cu marele imam sunit Al-Azhar Ahmed Al-Tayeb. 

Jorge Bergoglio urmează să părăsească Egiptul la finalul după-amiezii, după un program de 27 de ore marcat de o supraveghere poliţienească foarte vizibilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.