Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, apel să se ceară iertare populaţiilor indigene pentru excluderea suferită

papa francisc

Papa Francisc a făcut apel luni să le fie cerută "iertare" populaţiilor indigene pentru excluderea pe care au suferit-o, în timpul unei mese în sudul Mexicului, în cadrul căreia suveranul pontif a solicitat, de asemenea, ca oamenii să "nu rămână surzi" la "una dintre cele mai mari crize de mediu din istorie", relatează AFP.

"Adesea, într-o manieră sistematică şi structurală, populaţiile voastre (indigene) au fost înţelese greşit şi excluse din societate. Unii au considerat inferioare valorile, cultura şi tradiţiile voastre (...) Este atât de trist. Ar fi bine pentru noi toţi să facem un examen de conştiinţă şi să învăţăm să cerem iertare", a declarat Francisc în statul mexican Chiapas, cu o populaţie predominant indigenă.

Vezi și: Un fost ministru LAUDĂ evacuarea Antenelor: 'O binecuvântare divină asupra României'

"Provocarea de mediu pe care o trăim şi rădăcinile sale umane ne afectează pe toţi şi ne solicită un răspuns. Nu mai putem să rămânem surzi la una dintre cele mai mari crize de mediu din istorie", a adăugat papa în timpul mesei desfăşurate în aer liber în munţi.

Pentru prima dată, în timpul mesei din centrul sportiv "San Cristobal", textele liturgice şi rugăciunile au fost rostite în principalele limbi indigene, la dorinţa expresă a papei Francisc.

Vezi şi: Antena 3 și Antena 1 sunt EVACUATE de ANAF! Mihai Gâdea: 'Noi de ce nu putem plăti chirie?'

Localitatea San Cristobal de Las Casas, situată la 2.200 de metri deasupra nivelului mării, poartă numele de "Las Casas" în amintirea episcopului dominican Bartolomé de Las Casas, unul dintre primii susţinători spanioli ai drepturilor indienilor în secolele al XV-lea/al XVI-lea, în plină represiune a populaţiilor autohtone de către conchistadori.

Potrivit AFP, Chiapas (4,7 de milioane de locuitori) este, totodată, unul dintre cele mai sărace state ale federaţiei mexicane, unde 36% din populaţie vorbeşte încă limba sa indigenă, scrie agerpres.ro

Vezi și: Mihai Gâdea, decizie RADICALĂ după ce ANAF a anunțat evacuarea: Îmi pare rău, de acum...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.