Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradoxurile fanilor lui Iohannis

Sidney Harris

Dincolo de tactici de etapă jocul politic actual este relativ simplu. (1) Dragnea poate să îl suspende pe Iohannis astfel încât  Tăriceanu să numească premier pe favoritul PSD. Dar, pe de altă parte (2) Iohannis mai are destulă influență publică să facă astfel încât această suspendare să „dea prost” în pregătirea alegerilor prezidențiale. Dar am văzut în ultima vreme destui susținători ai poziției președintelui care ignoră această simplitate, propunând abordări variate cum ar fi confirmarea voluntară a PSD, dizolvarea Parlamentului și altele. Aceste abordări se bazează pe două paradoxuri în gândirea respectivilor fani.

1. Klaus Iohannis poate și trebuie să facă tot ce îi permite litera legii, dar Liviu Dragnea trebuie să acționeze ponderat, responsabil, în spiritul textului constituțional

Ca să dau doar un exemplu, fanii vor zice că Iohannis nu este obligat să ofere o motivație a refuzului de a o propune pe Shhaideh, inclusiv pentru că refuzul e o parte din dialogul politic și nu are valențe constituționale. Pe de altă parte, aceiași spun că Dragnea trebuie să țină cont de refuz și să numească pe altcineva, deși refuzul nu este un act cu valențe constituționale.

Mă grăbesc să spun că și în tabăra PSD există un paradox simetric în care Dragnea are voie să facă orice poate, dar Iohannis trebuie să se mai și abțină.

Este o atitudine comună în politica românească în care pe "ai noștri" îi tratăm după standarde mai blânde în timp ce pe ceilalți îi înfierăm fără milă.

2. Deși Dragnea este atât de rău și avid de putere încât este foarte rău și avid de putere, totuși, el nu este atât de rău și avid de putere încât să îl suspende pe președinte

În unele versiuni PSD ia locul lui Dragnea.

Dacă primul paradox e cumva emoțional, de datat asta gaura logică este destul de evidentă și proponenții paradoxului trebuie să vină cu oarecari justificări.

Prima justificare, despre care am vorbit deja puțin, este apropierea alegerilor prezidențiale. Aceasta are o valoare reală, dar limitată. Da, Dragnea este obligat să se miște cu grijă ca să nu irite potențialii alegători. Dar, în același timp, trebuie să se miște și să nu permită un premier care să pară sau chiar să fie impus din afară. La finalul jocului, Dragnea trebuie să ofere putere pentru partid aci și acum.

A doua justificare este conspiraționistă. Ea vine din ciclul să vedeți, vin serviciile care fac și dreg iar, în final puterea o să se întoarcă măcar parțial la PNL.

A treia justificare este, cum să spun, magică. Parlamentul nu îl va suspenda pe Președinte pentru că... pur și simplu Parlamentul nu îl va suspenda pe Președinte.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.