Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul din Muntenegru cere arestarea a doi lideri ai opoziţiei proruse

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Parchetul din Podgorica a cerut luni ridicarea imunităţii parlamentare pentru doi lideri ai opoziţiei proruse din Muntenegru pe care intenţionează să-i aresteze, suspectându-i de implicare în pregătirea unei lovituri de stat în octombrie, informează AFP. Începând de duminică seara, unul dintre ei, Andrija Mandic, al cărui şofer a fost arestat săptămâna trecută, a atenţionat împotriva 'unui scenariu de confruntări între cetăţeni', în cazul inculpării în această anchetă a unor responsabili ai Frontului Democratic. El a negat mereu orice implicare în presupusa tentativă de lovitură de stat, care ar fi avut drept obiectiv să se opună aderării ţării la NATO.

În 2015, Frontul Democratic a organizat manifestaţii violente împotriva acestui proiect. Autorităţile au afirmat că au dejucat o lovitură de stat cu câteva ore înainte de alegerile legislative din 16 octombrie 2016. Autorităţile i-au acuzat pe presupuşii autori că au vrut să-l înlăture de la putere pe cel care era pe atunci premierul Muntenegrului, Milo Djukanovic, pentru orientarea sa prooccidentală.

Andrija Mandic, 52 de ani, şi Milan Knezevic, 36 de ani, sunt suspectaţi că au 'pus bazele unei organizaţii criminale şi că au pregătit acte de natură să submineze ordinea constituţională şi securitatea Muntenegrului', potrivit unui comunicat al parlamentului. Procurorul special Milivoje Katnic a cerut prin urmare ridicarea imunităţii parlamentare a celor doi. Această decizie, 'în baza cererii procurorului special al statului de a aproba urmăriri penale şi plasarea în detenţie a lui Andrija Mandic şi Milan Knezevic', va fi luată în timpul unei viitoare reuniuni a parlamentului.

Însă rezultatul votului nu stârneşte îndoieli: o comisie parlamentară s-a pronunţat în favoarea acestei cereri şi opoziţia boicotează parlamentul. Fără a acuza direct Moscova, justiţia din Muntenegru a acuzat 'naţionalişti ruşi' şi oameni ce se opun aderării la NATO a acestei mici ţări din Balcani, cu 620.000 de locuitori, de implicare în această tentativă de lovitură de stat. Circa 15 sârbi sunt deja în închisoare, iar justiţia muntenegreană caută doi ruşi, conform Agerpres.

Autorităţile au afirmat că uneltitorii preconizau să-l ucidă pe Milo Djukanovic, puternicul lider din Muntenegru încă de la începutul anilor 1990. După alegerile legislative, câştigate de al său Partid Democrat Socialist (SDP), el a abandonat postul de premier în favoarea unuia dintre oamenii săi apropiaţi, Dusko Markovic, care a confirmat linia sa pro-NATO. Pentru Moscova, această aderare la NATO este 'o provocare' denunţată de multă vreme. În cazul aderării Muntenegrului, NATO îşi va întări controlul asupra Balcanilor: Croaţia, Grecia şi Albania sunt deja membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.