Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Constantin Necula: Ne-am scuti de ura socială, dacă am reuși să privim către Hristos

mormant Iisus Hristos

Părintele Constantin Necula îi îndeamnă pe români să aibă nădejde și să privească spre Înviere, pentru că astfel s-ar scuti de "ura socială" în care se zbat, cu atât mai mult că luni e prima zi în care credincioșii renunță la carne pentru Postul Sfintelor Paști. "Să avem nădejde și să privim spre Înviere. Poate că am regenera mai ușor iubirea noastră și ne-am scuti de ura socială în care ne zbatem dacă am reuși să privim corect la Hristos", a declarat luni, pentru Agerpres, preotul Constantin Necula.

Întrebat cum vede diferența dintre a ține post și a urma o cură de slăbire, Constantin Necula apreciază că "în ultima vreme s-a diminuat foarte mult" numărul celor care cred că a posti este același lucru cu a ține o cură de slăbire. "Am văzut că oamenii au conștientizat că spiritualizarea Postului e mai de preț decât nutrizarea lui. Oricum slăbim de la grijile zilei, însă cu tristețe am constatat că unii tratează de sus Postul. Adică cu superficialitate. (...) Nu trebuie să jignești pe nimeni dacă tu nu vrei să postești. Cum nimeni din cei care postesc nu au voie să-i jignească pe ceilalți", a comentat părintele Constantin Necula.

Această primă săptămână numită și a "brânzei", în care credincioșii renunță la consumul produselor din carne, este privită de Constantin Necula, ca " un fel de aterizare într-o altă lume". "E ca urcușul avionului, de pe pistă. El nu pleacă direct la 10.000 de metri. E o luare de altitudine, e o obișnuință cu 'asta da'", spune el. Părintele Necula îi sfătuiește pe cei care cred că "contează ce scoți din gură, nu ce bagi în gură", să nu mai compare păcatele și să se abțină de la orice fel de păcat, măcar în Postul Paștelui. Întrebat dacă e mai rău să înjuri decât să mănânci o friptură în Post, părintele a răspuns că "sunt rele amândouă". "Sunt păcate pe care le facem cu trupul, altele cu sufletul, eu nu le-aș compara. Păcatu-i păcat. A mânca nu e lipsit de sens, cu a crește ca om, ca valoare umană", a spus el.

A posti înseamnă, potrivit părintelui Necula, și a te spovedi și împărtăși, altfel credincioșul care a postit "rămâne trist". A posti și a nu te spovedi și împărtăși e ca și cum "ai dat examenul de sală la șoferi, dar nu ai primit carnetul". "Acesta este un exercițiu duhovnicesc. Și eu cred că e bine să îl ducem până la capăt, altfel rămâi trist. E un Post în care nu câștigi bucurie. (...) Dacă știi că postești ca să te împărtășești, postești cu bucurie", spune preotul Necula. De asemenea, părintele explică și că regretul propriilor păcate și credința că vom învia sunt esențiale în Post. "Avem o singură certitudine, că înviem. Învierea e singura certitudine pe care o mai avem la îndemână. (...). În chipurile noastre se pare că ne ascundem părerea de rău. Părerea de rău e fundamentul pocăinței", arată preotul Constantin Necula. Luni, 20 februarie, este prima zi din săptămâna "brânzei", ceea ce înseamnă că începând cu această zi creștin ortodocșii nu mai mănâncă carne, dar pot consuma lapte, brânză și ouă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.