Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii PMP s-au retras de la şedinţa de plen invocând un abuz

pmp unpr fuziune

Parlamentarii PMP s-au retras, luni, de la şedinţa de plen a Parlamentului pe motiv că acest partid nu are niciun reprezentant în Comisiile de control al SRI şi SIE. Deputatul PMP Robert Turcescu a spus că formaţiunea refuză să participe la "o astfel de mascaradă, de abuz". "Să citim împreună art. 64 din Constituţie, care spune că Biroul permanent şi comisiile parlamentare se alcătuiesc conform configuraţiei politice a fiecărei Camere. Faptul că PMP, prin jocul desfăşurat în această dimineaţă, nu primeşte niciun loc în Comisiile SRI şi SIE este un abuz. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, PMP va refuza să participe la o astfel de mascaradă, de abuz, ne retragem de la această şedinţă", a afirmat Turcescu.

"Jos mascarada, jos abuzul!", a replicat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Ulterior, Robert Turcescu a continuat să susţină, pe holurile Palatului Parlamentului, că "s-a întâmplat un abuz". "Cel mai important lucru, pe care trebuie să-l spun de la bun început, este acela că electoratul PMP are dreptul să fie reprezentat în aceste două comisii extrem de importante - comisiile SRI şi SIE. Prin jocurile unor lideri politici (...), PMP nu are niciun loc în Comisiile de control asupra activităţii SRI şi SIE, ceea ce este un abuz, şi am decis să nu participăm la un astfel de abuz. (...) Ce argument logic stă în picioare faţă de ceea ce a comis practic un grup restrâns de indivizi, care încearcă să manipuleze în felul acesta şi opinia publică, dar şi accesul unui partid legitim aflat în Parlamentul României de a avea reprezentanţi în aceste comisii", a argumentat Turcescu.

Potrivit acestuia, "contextul este aparte", mai ales când după "scandalul Ghiţă" se discută foarte intens despre nevoia de a pune sub un control parlamentar adevărat, "nu mimat", atât SRI, cât şi SIE. "PMP este un partid care prin vocile lui, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, a ridicat în ultimul an mai ales cu voce tare problema acestui control parlamentar necesar asupra SRI şi SIE. Ei bine, poate tocmai asta îi deranjează pe aceşti băieţi, îi întreb pe cei care au decis astăzi să scoată PMP din comisiile SRI şi SIE - i-a speriat cineva? I-a speriat ceva? (...) Puteam ridica nişte probleme de reformare a acestor servicii. Vom asista din păcate, în continuare, la felul în care se acoperă, nu se doreşte transparentizarea acestor servicii şi nici probabil reformarea acestui control parlamentar, care are nevoie de un altfel de abordare. Controlul parlamentar asupra SRI şi SIE trebuie să fie o realitate, să nu mai fie mimat. Ceea ce vedem în ultimii ani a fost o mimare a acestui control", a adăugat el, conform Agerpres.

Preşedintele executiv al PMP, deputatul Valeriu Steriu, a subliniat, la rândul său, că este pentru prima oară în ultimii 27 de ani când un partid care are grup la Camera Deputaţilor şi Senat nu are un reprezentant în niciuna dintre cele două comisii. "Este fără precedent acest lucru cu atât mai mult cu cât există expertize, există bună intenţie de a transparentiza, am venit cu soluţii, am propus chiar o mărire a numărului de parlamentari în cele două comisii, tocmai pentru a avea un acces cât mai mare, cât mai transparent al unor oameni în aceste comisii. Am fost excluşi de la orice tip de dialog, nu a fost niciun fel de negociere", a declarat Steriu.

Întrebat dacă PMP se gândeşte să conteste la CCR hotărârea Parlamentului, Steriu spune că va fi luată în calcul o astfel de posibilitate. "Vom analiza, împreună cu juriştii, dacă există o astfel de posibilitate şi vom căuta în zilele următoare toate variantele cu atât mai mult cu cât, în mod absolut uimitor, se discută astăzi doar de o comisie. Este îngrijorător, ţinând cont de faptul că la SIE nu avem în clipa de faţă niciun conducător al acestui serviciu, bugetul nu ştiu cum va fi discutat în lipsa unei comisii care să analizeze în 25 bugetul pentru SIE", a explicat deputatul PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.