Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii USR sunt nemulţumiţi, dar vor să participe la dezbaterile din Comisia parlamentară specială pe legile justiţiei

usr uniunea salvati romania

Parlamentarii USR se declară nemulţumiţi, dar decişi să "lupte până la capăt" în lucrările Comisiei speciale pentru domeniul justiţiei, în care se discută propunerea legislativă de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, spre deosebire de membrii PNL şi PMP care au părăsit sala în prima parte a zilei.

Deputatul Stelian Ion a calificat discuţiile ca "fiind aberante". "Se întâmplă ceva de neacceptat în această comisie. Am solicitat să se trimită către Biroul permanent o cerere de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin care să primim aviz pe aceste legi foarte importante. Nu s-a acceptat această solicitare a noastră, deşi raportul pe MCV este foarte clar, în sensul în care trebuie să fie cerut un asemenea aviz. Am cerut amânarea discuţiilor pe aceste legi pentru că avem 600 de pagini de amendamente pe care le-am primit recent şi o discuţie serioasă nu poate avea loc într-un astfel de ritm. Modul în care s-a derulat şedinţa a fost unul care i-a determinat pe colegii noştri să părăsească şedinţa, revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat. Noi am ales să rămânem aici, să luptăm până la capăt, să preluăm dacă este nevoie sau să susţinem poziţia CSM, care a fost pus la zid de foarte multe ori. Reprezentantul Parchetului General a părăsit această şedinţă tot în formă de protest pentru că nu sunt nişte discuţii reale care să aibă la bază nevoile esenţiale ale justiţiei", a declarat deputatul.

În opinia deputatului USR George Dircă, în acest moment Parlamentul se îndepărtează tot mai mult de la rolul esenţial pe care îl are - acela de a legifera. "Practic, în acest moment ne îndepărtăm de la rolul esenţial pe care îl avem, şi anume rolul de a legifera şi căpătăm din ce în ce mai multe atribute în rolul de a cerceta. Din punctul nostru de vedere, noi nu am fost mandataţi de către alegătorii noştri să cercetăm aici în Parlament absolut nimic şi trebuie să legiferăm", a spus Dircă, anunţă Agerpres.

El a criticat între altele un amendament conform căruia "practic, în acest moment procurorii sunt limitaţi la soluţiile pe care le dau". "Numai în acele situaţii ei beneficiază de independenţă. În schimb, în celelalte situaţii, în celelalte acte pe care le întocmesc în dosar, aşa cum este articolul în forma prezentă, se subînţelege că ei nu mai sunt independenţi şi că ar trebui ca toate aceste acte să fie verificate de un organ ierarhic superior sau de ministru. Formularea cea mai fericită era ca în toate situaţiile prevăzute de lege ei să beneficieze de această independenţă", a motivat deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.