Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a votat un nou șef la ANRE: biografia neromanțată a electricianului Dumitru Chiriță

Coaliția PSD ALDE s-a impus în Parlament și a votat o nouă conducere la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Noul șef al instituției este deputatul Dumitru Chiriță, un om care și-a început cariera ca simplu electrician și a ajuns ca în 2011 să fie ”creierul” unei afaceri derulate prin societăți înființate de liderii sindicali.

Chiriță a fost votat cu 220 de voturi pentru.

Citește și: ALERTĂ - Academia SRI anunţă anchetă după autodenunţul lui Teodorovici

În urma votului majorităţii PSD-ALDE şi UDMR au fost aleşi Dumitru Chiriţă – preşedinte, Zoltan Nagy-Bege – vicepreşedinte – era în funcţie, Cornelia Sulger - membru în Comitetul de reglementare al ANRE, Gabriel Gheorghe, membru în Comiterul de reglementare al ANRE și preşedintele Consiliului de Administraţie la Romgaz.

Chiriţă şi-a început cariera ca electrician, a continuat ca sindicalist, a trecut şi pe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi prin câteva mandate de deputat. Nici scandalurile nu l-au ocolit, fiind acuzat că atunci când era sindicalist era şi acţionar într-o companie care avea contracte bănoase cu Electrica, unde a fost chiar membru în consiliul de administraţie.

În 2013, Chiriță a fost printre inițiatorii unui proiect de lege prin care urma să se creeze un gigant energetic de peste 10 miliarde de euro prin adunarea tuturor companiilor energetice ale statului. Acesta urma să se numească Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice. Nu a fost aprobat.

Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată. Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi, potrivit sursei citate.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, din ianuarie 2017, Dumitru Chiriţă deţine două terenuri agricole în Tărtăşeşti, Dâmboviţa, de 5.400 şi 7.500 mp, un teren intravilan de 1.094 mp, tot în aceeaşi localitate, şi un teren forestier de 1.000 mp în Arefu, Argeş.

De asemenea, el mai are şi un apartament în Bucureşti şi o casă în Tărtăşeşti. Chiriţă mai deţine şi trei autoturisme, o Lada din 1978, o Kia Ceed din 2012 şi o Dacia Duster din 2016. În bănci, el mai deţine şi două conturi curente, la Raiffeisen Bank şi ING România, în care ţine 234.145, respectiv 148.538 lei, dar şi o descoperire de cont la BCR, în valoare de 10.400 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.