Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul de la Chişinău a decis: Studenţii nu vor putea să voteze la locul de studii

Proiectul de lege care prevedea dreptul studenţilor să voteze la locul de studii nu a mai fost inclus joi pe ordinea de zi a parlamentului de la Chişinău după ce majoritatea deputaţilor socialişti, comunişti şi ai Partidului Democrat (PD) au respins această iniţiativă, relatează Jurnal.md şi Radio Chişinău.

Proiectul a fost propus de deputatul independent Valeriu Ghileţchi şi s-a bucurat de sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Citeşte şi: Justiţia britanică aruncă în aer Brexit-ul: Decizia care poate schimba totul

Potrivit Jurnal.md, candidatul opoziţiei de dreapta proeuropene Maia Sandu, care se va confrunta în turul doi de scrutin cu socialistul prorus Igor Dodon, făcuse de asemenea miercuri o propunere în acest sens, dar Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a respins-o, chiar dacă la alegerile parlamentare din 2014 tinerii au putut să-şi exercite dreptul de vot în localităţile în care studiază.

"Am văzut că tinerii au participat într-un număr limitat la alegeri. Cred că şi lipsa acestei posibilităţi de a vota în localităţile în care învaţă i-a oprit", a explicat Ghileţchi, care spera ca proiectul său să fie aprobat de către parlament.

Preşedintele legislativului, Andrian Candu, a declarat însă că aceasta ar încălca "prevederile legislaţiei" în vigoare, precum şi "recomandările Consiliului Europei", iar deputaţii socialişti şi comunişti au invocat faptul că legislaţia nu poate fi modificată în timpul campaniei electorale.

Citeşte şi: Doi militari americani au murit în Afganistan. Alţi doi sunt răniţi grav

Singurul grup parlamentar care s-a pronunţat pentru introducerea acestui proiect pe ordinea de zi a fost cel al liberal-democraţilor. "Facem un apel către membrii CEC. În 2014, studenţii au dobândit acest drept, să poată vota în raza localităţii în care învaţă. Există şi o hotărâre a Curţii Constituţionale care specifică faptul că legiuitorul nu trebuie să încalce principiile internaţionale anterior dobândite. Considerăm că nimeni nu poate fi privat de un drept dobândit prin lege. Propunem să discutăm acest proiect sau facem apel către CEC să ia în considerare această prevedere şi să nu-i lipsească pe tineri de acest drept', a declarat liderul grupului parlamentar al PLDM, Tudor Deliu.

Mai mulţi tineri nemulţumiţi de faptul că CEC a respins solicitarea Maiei Sandu au anunţat pentru joi un protest, la ora 14:00, în faţa Comisiei Electorale Centrale din Chişinău, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.