Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, cerere IMPERATIVĂ la adresa Regatului Unit: Ne afectează pe toți

theguardian.com
martin schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut duminică premierului britanic David Cameron să înceapă procedura de ieşire din Uniunea Europeană de marţi, când un summit european este programat să aibă loc, relatează AFP, citat de agerpres.ro

Potrivit unui interviu publicat în ziarul Bild, Martin Schulz estimează că o perioadă de confuzie "ar duce la mai multă insecuritate, punând astfel în pericol locurile de muncă".

Adrian Năstase, declarație SURPRINZĂTOARE după BREXIT: Germania a câştigat, după 70 de ani, războiul


"Această atitudine de ezitare, pentru a face pur şi simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afectează pe toţi", a spus el în continuare. "De aceea ne bazăm pe guvernul britanic să-şi ţină promisiunile încă de acum şi summitul de marţi va fi un moment potrivit", a spus Schulz. 

Cele patru mari formaţiuni ale Parlamentului European au redactat, de asemenea, o rezoluţie, invitându-l pe David Cameron să angajeze Brexit-ul de marţi, a relatat şi publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

BREXIT: Roubini, 'profetul crizei', anunță APOCALIPSA pentru UE


Este imperativ, scriu parlamentarii, "să se evitate o incertitudine dăunătoare tuturor şi să se păstreze unitatea Uniunii". 

"Nicio relaţie nouă, de orice ordin ar fi între Regatul Unit şi UE nu va putea fi ratificată atâta timp cât acordul de ieşire nu a fost finalizat", se mai spune în rezoluţie. 

După rezultatul şoc al referendumului, care consacră ieşirea Regatului Unit din UE, premierul David Cameron a anunţat vineri că va demisiona până în luna octombrie, lăsând succesorului său grija de a negocia Brexit-ul cu celelalte ţări membre. 

Aşa cum stipulează articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care nu a fost folosit până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guverne, intenţia sa de a părăsi UE. 

Începând de atunci, statul care iese şi ţările membre ale UE au la dispoziţie doi ani pentru a negocia retragerea. 

Un summit al şefilor de stat şi de guvern este prevăzut marţi şi miercuri pentru a discuta rezultatul acestui referendumul britanic. Parlamentul European se va reuni marţi în sesiune extraordinară. 

Miniştrii de externe ale celor şase ţări fondatoare, care s-au reunit sâmbătă la Berlin, au cerut guvernului britanic să înceapă procesul de ieşire "cât mai repede posibil". 

Totuşi, cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat mai nuanţat, estimând că revine Regatului Unit să-şi lanseze procesul de ieşire, fără ca totuşi aceasta "să se eternizeze". 

"Nu avem niciun motiv să fim dezagreabili în aceste negocieri, trebuie să urmăm regulile jocului", a declarat ea sâmbătă. 

Potrivit directorului său de cabinet, Peter Altmaier, care s-a exprimat duminică la postul de radio public german, "cererea de ieşire va fi depusă în câteva săptămâni, poate chiar în câteva luni, desigur după instalarea unui nou guvern". 

La instalarea sa, noul guvern britanic va trebui mai "să se organizeze, iar apoi să prezinte cererea. Noi va trebui să aşteptăm cu toţii calm", a estimat acesta.

Citește și:

BREXIT-ul este imposibil! Băsescu anunţă două BOMBE

NEBUNIE în Marea Britanie: Petiţia pentru un nou referendum bate toate recordurile

Miliardarul George Soros a dat lovitura, după BREXIT: S-a îmbogățit din nou

FMI, apel IMPORTANT, după BREXIT

Parlamentul European, CRITICI DURE la adresa lui Cameron: Este 'scandalos'

BREXIT Şeful Comisiei Europene AVERTIZEAZĂ: Nu va fi un divorţ amiabil

Procedura de IEȘIRE din UE. Ce se întâmplă EFECTIV după votul britanicilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.