Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul maltez a adoptat legea ce permite căsătoria cuplurilor de acelaşi sex

operationworld.com
Malta

Parlamentul Maltei a votat miercuri, aproape în unanimitate, o lege ce deschide calea căsătoriilor cuplurilor de acelaşi sex, la trei ani după crearea unei uniuni civile, transmite AFP. Este vorba, după cum remarcă agenţia menţionată, de o revoluţie în această ţară cu 430.000 de locuitori, unde catolicismul este religie de stat, divorţul nu a fost autorizat decât în 2011 şi unde avortul rămâne ilegal.

Cel mai mic stat al Uniunii Europene, Malta devine astfel cea de-a 25-a ţară care va permite căsătoria cuplurilor homosexuale şi a 15-a din Europa. Premierul laburist maltez, Joseph Muscat, promisese că această lege va fi prima din noul său mandat, recâştigat în urma alegerilor legislative din iunie în ciuda acuzaţiilor de corupţie la adresa anturajului său. "Este un vot istoric. Asta arată că democraţia noastră şi societatea noastră au atins un anumit grad de maturitate şi că putem toţi să spunem că suntem egali", a declarat Muscat, după adoptarea textului.

Principala forţă de opoziţie, Partidul Naţionalist (PN), s-a pronunţat în favoarea noii legi. Un singur membru al acestei formaţiuni a votat împotriva, explicând că, în ciuda separării bisericii de stat, conştiinţa nu-i permite să o susţină. În urmă cu trei ani, PN s-a abţinut asupra uniunii civile, pe motiv că aceasta autoriza adopţia. Noua reglementare permite adopţia de către toate cuplurile. Biserica Catolică s-a opus ferm textului, dar dezbaterile din Parlament s-au axat în principal pe probleme de semantică, anunţă Agerpres.

Din 2014, 141 de cupluri au încheiat o uniune civilă în Malta. Marţi seara, conservatorii au organizat o manifestaţie de protest în tăcere în faţa Parlamentului. Miercuri, zeci de persoane, dintre care multe cu steagul curcubeu în mâini, s-au strâns într-o atmosferă muzicală şi festivă în faţa palatului guvernamental, sub sloganul "Am făcut istorie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.