Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul slovac desfiinţează patrulele din trenuri lansate de extrema-dreaptă

Slovacia

Parlamentul Slovaciei a decis marţi desfiinţarea patrulelor din trenuri lansate de un partid de extremă-dreaptă şi care au fost acuzate de activiştii pentru drepturile omului de incitare la ură, relatează Reuters. Potrivit unui amendament legislativ aprobat de parlament marţi, numai poliţia sau operatorul de tren poartă responsabilitatea menţinerii "ordinii publice şi protecţiei drepturilor, vieţii, proprietăţii şi sănătăţii pasagerilor".

Membri ai Partidului Popular-Slovacia Noastră, purtând tricouri verzi şi unii arme deţinute în mod legal, au început să patruleze în trenuri după ce o fată în vârstă de 21 de ani a fost agresată şi jefuită în aprilie. Potrivit acestui partid de opoziţie, anti-imigraţie şi anti-euro, atacul a arătat ineficienţa poliţiei în asigurarea siguranţei pasagerilor, dar grupurile pentru drepturile omului afirmă că activităţile acestor patrule vizează minoritatea romă din Slovacia. Guvernul de centru-stânga şi compania naţională de căi ferate au încercat să pună capăt patrulelor, dar afirmă că nu dispun de mijloace legale pentru a le evacua din moment ce membrii lor deţin bilete valabile şi nu deranjează pasagerii.

Partidul Popular a declarat că patrulele vor continua şi chiar vor fi extinse în alte părţi ale ţării. "Oamenii din estul Slovaciei sunt terorizaţi de paraziţi asociali", a afirmat parlamentarul Milan Mazurek responsabil al patrulelor, în timpul dezbaterii parlamentare a amendamentului. "Când patrulele se află în trenuri, toţi pasagerii se comportă mai bine, nu a trebuit ca noi să folosim forţa până acum, prezenţa noastră este suficientă", a declarat el pentru Reuters. Partidul Popular a intrat în parlament pentru prima dată în martie când a obţinut un sprijin imens pentru programul său anti-imigraţie, în timp ce Europa se confrunta cu valuri de migranţi veniţi din zonele de război din Orientul Mijlociu. Slovacia nu a fost o rută principală pentru migranţi dar criticii Partidului Popular afirmă că formaţiunea a profitat de deziluzia populară faţă de Uniunea Europeană confruntată cu mai multe crize, pentru a viza minoritatea romă. Romii reprezintă aproximativ 300.000 de persoane dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori. Partidul, al cărui sprijin a fost de 8,3% în septembrie, a lansat de asemenea o petiţie de a organiza un referendum pentru a părăsi UE şi NATO, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.