Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele aflate la guvernare în Austria anunţă planuri privind reducerea puterilor prezidenţiale

austria harta

Partidele aflate la guvernare în Austria au anunţat miercuri planuri privind reducerea puterilor prezidenţiale, la mai puţin de o lună după ce Alexander Van der Bellen a devenit primul preşedinte al ţării din afara curentului politic dominant, relatează DPA. Astfel, preşedintele nu ar trebui să mai aibă dreptul de a dizolva parlamentul şi de a graţia deţinuţi, au anunţat Partidul Social-Democrat (SPOe) şi Partidul Popular (OeVP, de centru-dreapta), adăugând că pachetul legislativ privind reforma constituţională ar mai putea să prevadă şi ca şeful statului să nu mai aibă dreptul de a face numiri în funcţii oficiale importante.

Liderii parlamentari ai celor două formaţiuni politice au afirmat că doresc să renunţe la 'regulile depăşite' care nu mai sunt necesare. Chiar fostul lider al Partidului Verzilor, Van der Bellen, s-a pronunţat împotriva dreptului preşedintelui de a dizolva parlamentul. Cu toate astea, Verzii se tem că birocraţia din Austria ar putea deveni politizată dacă şeful statului nu va mai avea niciun cuvânt asupra numirilor în funcţii oficiale.

'Numirea funcţionarilor şi a judecătorilor, în special în poziţii de conducere, trebuie făcută de o autoritate obiectivă', a afirmat parlamentarul Albert Steinhauser din Partidul Verzilor, conform Agerpres. Cele două partide din coaliţia la guvernare au nevoie de sprijin din partea opoziţiei pentru adoptarea de către parlament a amendamentelor constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.