Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele politice mult în urma reprezentării femeilor la 40% în Președinție și Guvernul tehnocrat

Vor reuși listele parlamentare ale partidelor politice să se ridice la ștacheta ridicată de reprezentare a femeilor la 40% în echipele prezidențiale și guvernamentale, de către Președintele Iohannis și Premierul Cioloș?

Ne merge mintea și ne place să ajutăm oamenii. Putem ajunge la acest obiectiv cu eleganță și inteligență, cu bucurie și convingere. Cum? Folosind pârghiile puterii date de motivație, de profesionalismul autentic și de bunătate.

Femeile pot contribui din plin cu atuurile lor. La nivelul echipelor prezidențiale și guvernamentale aproape 40% sunt doamne - ceea ce înseamnă că a contat campania pe care am dus-o până acum (față de cele 20, respectiv 30 de procente la demarajul acestor mandate), dar în Parlament peste jumătate din populația țării rămâne grav subreprezentată, cu 11% din totalul parlamentarilor actuali. Vocea femeilor este de două ori mai puțin auzită în Parlamentul României decât media mondială și de trei ori mai puțin decât media europeană. La ultimele alegeri locale, 4,6% doamne au fost alese primar, 12% consilieri locali și 15% consilieri județeni. Alegerile locale din acest an sunt departe de ștacheta ridicată de Președintele Iohannis și Premierul Cioloș.

Vor reuși listele parlamentare ale partidelor politice să se ridice la ștacheta ridicată de reprezentare a femeilor la 40% în echipele prezidențiale și guvernamentale?

România este pe locul rușinos 113 în lume la implicarea politică a femeilor, conform Raportului Global al Egalității de Gen din anul 2015. La mijlocul anului 2016, realitatea românească a evoluat mult în bine în cele două Palate, slab la nivelul autorităților locale și rămâne de văzut care va fi evoluția în viitorul Parlament.

Din echipa prezidenţială fac parte 9 doamne, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat. În Guvernul României 8 doamne ocupă funcţia de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă. În Parlament sunt doar 61 de doamne (51- deputate şi 10 - senatoare). Așadar, doar 11% din totalul parlamentarilor actuali sunt doamne.

Proiectul de lege al cotelor de gen, de minimum 30% femei și bărbați pe listele electorale, pe care l-am depus în acest an în Parlament alături de peste 150 de colegi deputați și senatori este în dezbatere, în această sesiune.

 

Cum sunt reprezentate femeile la nivelul primarilor în țară și în PNL?

147 dintre cele 3.187 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei, respectiv 4,6%. Dintre acestea, 138 de mandate au fost câştigate în mediul rural şi doar 9 în mediul urban. Judeţele cu cele mai multe mandate câştigate de femei sunt Arad şi Vaslui cu 8 mandate fiecare, iar Bacău, Cluj, Constanţa şi Neamţ cu câte 7 mandate fiecare. În Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita şi Timiş niciun mandat de primar nu a fost câştigat de o femeie.

Dintre cele 147 de mandate de primar câştigate de femei, 44 au fost obţinute de doamnele liberale - PNL, adică 30%. Doamnele din PNL au câştigat 4 mandate în Alba şi câte 3 mandate în Arad, Botoşani, Cluj şi Prahova. La nivel naţional, dintre cele 3.187 de mandate de primari, 1.081 au fost câştigate de PNL, respectiv 34%.

 

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile județene în țară și în PNL?

213 dintre cele 1.436 de mandate de consilieri judeţeni la nivel naţional au fost câştigate de către doamne, respectiv 15%. Cele mai multe mandate de consilieri judeţeni câştigate de către femei sunt în: municipiul Bucureşti -13 şi Dolj – 12. La polul opus se află judeţele Alba care nu are nicio femeie consilier judeţean şi Sălaj cu doar un mandat câştigat de o femeie.

Candidatele PNL au obținut 60 de mandate de consilieri judeţeni din cele 213 câştigate de către femei la nivel naţional, respectiv 28% din totalul mandatelor deținute de către doamnele consiliere județene.

Cele mai multe mandate de consiliere judeţene ale PNL sunt obţinute în judeţele: Cluj – 5 (28% - din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivel de judeţ) şi Arad – 4 (25% - din totalul mandatelor de consilieri judeţeni PNL la nivelul judeţului).

În judeţele Alba, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Sălaj, Timiş şi municipiul Bucureşti, nicio femeie nu ocupă funcţia de consilier judeţean din partea PNL.

La nivel naţional PNL a câştigat 504 mandate de consilieri judeţeni, doamne și domni, respectiv 35% din cele 1.436 existente.

 

Cum sunt reprezentate femeile în consiliile locale în țară și în PNL?

Dintre cei 40.220 de consilieri locali aleşi la nivel naţional, 4.990 sunt femei, ceea ce înseamnă 12,4%. Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei au fost înregistrate în mediul urban - 4.008 şi doar 982 în mediul rural.

Cele mai multe mandate de consilieri locali obţinute de femei s-au înregistrat în judeţele: Prahova – 200 (4% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional); Dâmboviţa – 188; Timiş – 183; Bacău – 181; Constanţa -176; Iaşi – 174; Suceava – 173 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 42 consiliere locale (0,84% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 25,3% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivelul municipiului, urmat de judeţele: Bistriţa-Năsăud - 48; Covasna – 56; Sălaj – 69; Brăila – 77; Gorj – 77; Satu Mare – 79 (1,6% din totalul mandatelor obţinute de femei la nivel naţional şi 9,5% din totalul mandatelor de consilieri locali la nivel de judeţ); Sibiu – 79 etc.

PNL deţine 31,7% din totalul mandatelor de consilieri locali câştigate de femei la nivel naţional, respectiv 1.583 din 4.990 de mandate.

Cele mai multe mandate de consilieri locali (PNL) obţinute de femei sunt în judeţele: Prahova - 89; Constanţa - 71; Suceava – 66; Timiş – 64 etc.

La polul opus se situează municipiul Bucureşti – 5 (16% - din totalul mandatelor de consilieri locali PNL la nivelul municipiului), urmat de judeţele: Covasna – 5; Harghita -9; Bistriţa- Năsăud -11. Dintre cele 40.220 de mandate de consilieri locali la nivel naţional, PNL deţine 13.193 de mandate de către domni și doamne, respectiv 32,8% din total.

 

Raportul integral prvind reprezentarea femeilor în politica românească, actualizat cu rezultatele ultimelor alegeri locale și care include topurile pe județe și pe partidele politice poate fi vizualizat aici.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.