Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Angelei Merkel se reuneşte pentru a se pregăti pentru 'cele mai grele' alegeri

washingtonpost.com
Merkel Berlin

Intrată în bătălia politică pentru un nou mandat, cancelarul Angela Merkel ia parte marţi la o reuniune a partidului pe care îl conduce şi va încerca să-şi recâştige o parte din popularitatea pierdută în urma crizelor care au zguduit Europa, se arată într-un comentariu al agenţiei Reuters.

Eşecul suferit de premierul italian Matteo Renzi la referendumul de duminică, precum şi anticipata retragere din funcţie a preşedintelui francez Francois Hollande, care a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat, îi subliniază lui Merkel statutul de cel mai experimentat lider politic european. Dar cancelarul are nevoie să recupereze voturile germanilor nemulţumiţi de politica sa din ultima vreme, arată sursa citată.

Formaţiunea creştin-democrată (CDU) condusă de actualul cancelar a pierdut o parte din electorat în favoarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Formaţiunea de extremă-dreaptă a profitat de pe urma îngrijorării alegătorilor cu privire la influxul de migranţi, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu.

Citește și: Vladimir Putin a luat DECIZIA: Ce se va întâmpla cu Moldova și Transnistria

"Ştim că lumea se schimbă. Aşa a fost mereu. Cine promite că poate stopa acest fenomen nu este sincer. Promisiunea noastră este că vom transpune această schimbare într-o direcţie bună pentru ţara noastră", a declarat secretarul general al CDU, Peter Tauber.

Cu Marea Britanie pe picior de plecare din Uniunea Europeană (UE), cu Rusia punând NATO la încercare şi cu ţările din sudul Europei confruntându-se cu dificultăţi economice CDU va dezbate o rezoluţie intitulată "Orientarea în vremuri dificile - pentru o Germanie şi o Europă de succes".

Conferinţa are loc la Essen, fost centru industrial unde rata şomajului a ajuns la 11,6%, de două ori mai mult decât media naţională. La Essen a fost Merkel aleasă preşedinte al CDU în anul 2000.

În vârstă de 62 de ani, dintre care 11 petrecuţi la conducerea Germaniei, cancelarul revine la Essen şi rebuie să îşi mobilizeze partidul pentru a combate un adversar (AfD) care mânuieşte cu abilitate reţelele de socializare şi, totodată, cucereşte tot mai mult din electoratul de centru.

De când Merkel a anunţat că vrea să obţină un nou mandat de cancelar, partidul său a recuperat o parte din sprijinul pierdut. Un sondaj realizat de Emnid şi dat publicităţii duminică indică faptul că susţinerea germanilor faţă de CDU şi faţă de aliaţii din cadrul Uniunii Social-Creştine (CSU) a crescut cu 2% şi a ajuns la 37%, cel mai înalt nivel de popularitate din ianuarie până în prezent.

În condiţiile în care social-democraţii au 22% din intenţiile de vot, Merkel ar câştiga, probabil, alegerile din septembrie 2017, notează Reuters. Formarea unei coaliţii s-ar putea dovedi, totuşi, dificilă, în condiţiile în care AfD are şanse să intre, în premieră, în Parlament, anunță Agerpres.

"La Essen trebuie să ne mobilizăm pentru luptă", a declarat pentru Reuters un oficial al CDU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.