Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul de extremă dreaptă Democraţii din Suedia a exclus o deputată pentru antisemitism

confederatii.ro
suedia

Democraţii din Suedia (SD), formaţiune politică de extremă dreaptă care încearcă să se distanţeze de elementele sale radicale pentru a-şi extinde baza electorală, a anunţat luni că a exclus-o pe una dintre deputatele sale în urma unor declaraţii antisemite, transmit AFP şi thelocal.se. În luna septembrie, Anna Hagwall depusese un proiect de lege care viza suprimarea ajutoarelor publice pentru media care favorizează, în opinia sa, grupul de presă Bonnier, proprietate a familiei omonime.

Declaraţiile deputatei fuseseră calificate de presa şi clasa politică suedeze ca fiind o manifestare a antisemitismului, ţinând cont de originile evreieşti ale familiei Bonnier. ''Nu trebuie să se permită niciunei familii, niciunui grup etnic şi niciunei întreprinderi să controleze direct sau indirect peste 5% din presă'', a susţinut Anna Hagwall, într-un mesaj pe e-mail către cotidianul Aftonbladet. Presată de partidul său să demisioneze, Hagwall a anunţat că nu va participa la alegerile parlamentare din 2018. Totuşi, acest lucru nu a fost suficient pentru oprirea procedurii disciplinare începute împotriva sa. ''De mulţi ani, Democraţii din Suedia acţionează în mod hotărât pentru încetarea curentelor antisemite şi teoriei conspiraţiei în societate. Prin declaraţiile sale, Anna Hagwall a adus prejudicii acestor eforturi şi imaginii partidului'', a afirmat liderul SD, Jimmy Akesson, într-un comunicat de presă.

''Anna vrea o legislaţie unde persoanele să fie divizate pe baza apartenenţei etnice. Noi nu susţinem acest lucru'', a accentuat el. SD deţine 48 din cele 349 de mandate parlamentare şi susţine în mod oficial o politică de 'toleranţă zero' faţă de xenofobie, rasism şi antisemitism. În cursul unei dezbateri televizate din luna octombrie, premierul suedez Stefan Lofven a calificat SD drept un partid 'nazist şi fascist', anunță Agerpres.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de Institutul naţional de statistică de la Stockholm, arată că Democraţii din Suedia sunt creditaţi cu 17,5% din intenţiile de vot, cu 4,6 puncte procentuale mai mult decât la alegerile din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.