Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul la putere în Polonia este împotriva realegerii lui Donald Tusk

Liderul partidului conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a afirmat joi că realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European "nu este în interesul Poloniei", transmite AFP. 

Şeful partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) a fost mult timp inamicul declarat al lui Donald Tusk pe plan politic intern, dar după ce conservatorii au ajuns la putere în Polonia, în octombrie 2015, el formulează critici tot mai acerbe împotriva compatriotului său al cărui mandat expiră în mai. 

"Nu este în interesul polonez ca o asemenea persoană să fie în fruntea" Uniunii Europene, a declarat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu citat de agenţia PAP. 

În opinia sa, Donald Tusk "este un om politic care se angajează foarte intens în afacerile poloneze şi în situaţii discutabile la cel mai înalt nivel". 

Jaroslaw Kaczynski nu ocupă nicio funcţie instituţională, dar este considerat ca persoana aflată la originea tuturor deciziilor importante ale guvernului polonez. El îi reproşează lui Donald Tusk că este "dăunător" ţării sale. 

El a citat în acest context propunerea Bruxellesului de a cere o contribuţie de solidaritate oricărei ţări care refuză repartizarea automată a solicitanţilor de azil în UE, care s-ar cifra la 250.000 de euro pe persoană. 

"Asta ar însemna ca Polonia să plătească trei miliarde de euro", a subliniat Jaroslaw Kaczynski, Varşovia neacceptând niciun imigrant până în prezent şi opunându-se deschis acestei măsuri. 

Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat încă o dată pe Donald Tusk de "responsabilitate morală" pentru catastrofa aeriană din 2010 în care fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa alături de alte 95 de persoane, printre care responsabili cu rang înalt ai ţării. 

El s-a mai referit, fără să ofere detalii, la "un întreg pachet" de afaceri care, în opinia sa, "fac dificil de acceptat o asemenea persoană". 

Recent, premierul conservator polonez, Beata Szydlo, şi şeful diplomaţiei, Witold Waszczykowski, l-au criticat pe Donald Tusk pentru afirmaţiile despre noua administraţie americană, pe care Varşovia le-a considerat "inutile şi deplasate". 

Polonia singură nu poate bloca realegerea lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru că aceasta nu necesită unanimitatea cu prilejul votului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.