Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Merkel vrea să interzică purtarea vălului în public

merkel cdu csu

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel, supusi în ultima periada unor presiuni pentru a-si însapri pozitia fata de migranti, au îndemnat joi la interzicerea purtarii valului integral (burka) în public, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

În proiectul de rezolutie a Congresului programat sa înceapa saptamâna viitoare la Karlsruhe - considerat un adevarat test pentru autoritatea lui Merkel -, conducerea Uniunii Crestin-Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului s-a opus introducerii unui plafon ("obergrenze") al numarului de refugiati pe care urmeaza sa-i primeasca Germania.

Însa, pentru a oferi satisfactie unor critici, conducerea crestin-democrata a adoptat un limbaj dur în abordarea unei serii de subiecte legate de migratie - de la securitate si pâna la integrare.

Aproximativ un milion de solicitanti de azil - marea majoritate musulmani provenind din tari ca Siria, Irak si Afganistan - sunt asteptati sa soseasca în Germania pâna la sfârsitul anului, cu mult mai multi decât în orice alt stat membru UE. Acest lucru a condus la o scadere a sustinerii CDU si popularitatii lui Merkel.

Unii membri ai partidului îi cer cancelarului sa reduca numarul de refugiati pe care urmeaza sa-i primeasca Germania, avertizând ca altfel alegerile, programate în martie, în trei landuri si sansele lui Merkel de a fi realeasa pentru un al patrulea mandat, în 2017, sunt în pericol.

În proiectul de rezolutie - de 18 pagini -, care urmeaza sa fie dezvbatut de catre delegatii CDU în Congres începând de luni, la Karlsruhe (sud-vest), se arata ca valul cu care femeile îsi acopera integral corpul intra în contradictie cu valorile germane.

"Oricine le poarta demonstreaza ca nu este pregatit sa se integreze în societatea noastra libera si deschisa. De aceea, respingem folosirea valului integral în public", se arata în document.

Franta vecina a adoptat o "interdictie a burka" în 2011, însa Germania s-a abtinut sa faca acest pas.

CDU îndeamna, de asemenea, în acest text, la incriminarea penala a sustinerii unor "organizatii teroriste" pe Internet si la limitatea dreptului migrantilor care obtin azil de a-si aduce în Germania membri ai familiei.

Daca Uniunea Europeana (UE) nu este capabila sa preia controlul asupra frontierelor sale externe, zona de libera circulatie Schengen nu mai poate exista pe termen lung, avertizeaza partidul în document.

"Noi vrem sa pastram (zona) Schengen", a declarat joi ministrul de Interne Thomas de Maiziere într-o conferinta de presa în care a prezentat proiectul de rezolutie.

"Sfârsitul (zonei) Schengen ar avea consecinte semnificative. Ar provoca pagube colaterale în economie, politica si în alte domenii. Noi nu facem altceva, aici, decât sa spunem ca (zona) Schengen este în pericol", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.