Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Național Cioloș

puterea.ro
dacian ciolos

Reluăm acest articol publicat în la începutul lui iulie 2016. Cam tot ce am scris atunci rămâne valabil și acum, când fostul premier Cioloș a declarat că se gândește să înființeze un partid.

Din nefericire pentru el, însă, USR se prezintă acum ca un partid mai viabil decât anul trecut ceea ce creează unui eventual partid Cioloș probleme de identitate. (AT)


Un partid este, sensul cel mai larg, un grup de oameni care urmăresc împreună obiective politice, inclusiv, cel mai adesea, obținerea puterii. Structura juridică, ștampila și contul în bancă vin abia după și, din punct de vedere al științei politice, nu sunt absolut necesare.

Dacian Cioloș și grupul său nu se calificau până de curând la acest statut în lipsa unei acțiuni coerente. Odată cu lansarea proiectului de debirocratizare acest lucru pare să se fi schimbat. Miniștrii vorbesc mai des și, spre deosebire de trecut, purtătorii de cuvânt ai guvernului nu mai sunt nevoiți să iasă să îi contrazică. Mai mult, miniștrii au mai multe poziții care exced administrația (vezi scandalul Ponta-Ghinea).

Citiți și:  Dincolo de acțiunea de PR a lui Dacian Cioloș

Așadar, sub definiția lărgită, în jurul lui Dacian Cioloș există un partid. Ba chiar, la o privire atentă, acesta este departe de a fi cel mai slab partid din România. Mai jos ne vom uita la resursele acestui partid.

Politicieni

Dacian Cioloș este, în mod evident, politicianul de anvergură națională din grup. În spatele său, lui Cristian Ghinea i se crește notorietatea prin confruntare cu mult mai cunoscutul și controversatul Victor Ponta.

Apoi, există o listă de miniștri cu preocupări politice. Nu o să dau nume, căci nu știu care din ei sunt în proiectul politic al premierului și care „doar” în Guvern. Dar oricare ministru sau secretar stat care începe din senin să ne învețe ce este bine și ce este rău în societate dincolo de mandatul său ministerial este un politician sub acoperire, care încă nu a avut ocazia sau curajul să iasă la lumină.

Vi se pare puțin? PNL nu are nici măcar un politician de anvergură națională. Iohannis e la Cotroceni, Tăriceanu la ALDE, Antonescu e scos din conducere iar Gorghiu are scoruri de încredere modeste.

Nici PSD nu stă mult mai bine, dincolo de figurile centrale ale lui Ponta și Dragnea.

O rezervă de cadre tehnice

Nu este vorba doar de prezența  la guvernare. Ci și că în Guvern au fost aduși birocrați proaspeți și membri ai societății civile. Mulți dintre aceștia au dezamăgit, dar premierul este în poziția de a ști care e care și a selecta mai bine pentru viitor.

Identitate

PSD, cum am mai zis, este văzut ca partidul cel mai capabil să controleze birocrația de stat, oferind astfel susținătorilor un anumit nivel de siguranță și certitudine. Prin contrast, PNL s-a prezentat ca fiind cel mai cinstit partid viabil sau, dacă preferați, cel mai viabil partid care nu este aliat cu PSD. Odată cu intrarea USB/USR pe scenă, acesta a luat locul PNL fiind și (oarecum) viabil dar și cinstit cum numai partidele care nu au fost la putere pot fi.

Poziționarea Partidului Național Cioloș este următoarea: Mai cinstit decât PNL (și, implicit PSD) dar mai viabil decât USB. Este, oarecum, poziția pe care PNL ar fi trebuit să o ocupe dacă ar fi avut capacitatea politică.

Ideologie

Ideologia de fapt nu contează, puteți sări la punctul următor. Dar, dacă insistați...

Din punct de vedere cultural, „PNC” se află la dreapta dreptei liberale. Ghinea este, probabil, un liberal clasic dar premierul, după cum ne-a mărturisit pe Facebook, crede că în societate fiecare are locul lui, preluând astfel o venerabilă tradiție conservatoare care vine hăt din Evul Mediu creștin pre-Machiavelli. Ceilalți demnitari din ecosistemul de idei al Guvernului sunt în direcția aceea. Bostan are în dulap papion tricolor și vrea învățământ cu plată, Biriș nu prea crede că săracii există, Pâslaru vrea ca cei relativ săraci să arate solidaritate față de cei relativ mai puțin săraci, Achim Irimescu e protecționist și exemplele ar putea exista.

Din punct de vedere economic, PNC este cumva etatist luminat. În cele mai fericite situații asta produce dorința de a realiza mari proiecte (debirocratizare, regionalizare, reforma învățământului). În cele mai nefericite situații ajungem la un fel de keynesianism bizar în care statul susține sectorul privat prin contracte de achiziții publice, dar nu se uită care sectoare sunt cu adevărat productive și care nu.

Din punct de vedere administrativ, care pare mai puternic decât cel economic, premierul este partizanul preluării cât mai entuziaste a politicilor și programelor europene. Asta înseamnă și facilitarea accesului la fonduri dar și relativa suprimare a ideilor de politici publice care nu se regăsesc în prioritățile europene. Spre exemplu, strategia anti-sărăcie pare să fie mai mult o particularizare a strategiei Europa 2020. Ca un miniaturist musulman, Cioloș nu vrea să creeze ci să reproducă în context particular forma perfectă descrisă de marii maeștri.

Citiți și: Guvernul Cioloș prezintă măsurile antisărăcie

Ce nu are PNC

Din peisaj lipsește, în mod evident, o organizație electorală. Asta ne spune că nu vor exista liste de candidați la parlamentarele din 2016, sau cel puțin, nu fără ajutor. Asta ne duce la întrebarea: Care este scopul ultimelor acțiuni de PR ale ceea ce eu numesc Partidul Cioloș?

Un prim răspuns posibil este că se urmărește întărirea puterii guvernului actual. Încă o săptămână sau două în acest ritm și PNC va controla suficient de mult din electoratul PNL încât acesta din urmă va deveni, practic, prizonierul guvernării. Iar controlul PNL scade și șansele unei rebeliuni a PSD, care stă prea sus în sondaje ca să își asume riscuri de imagine.

Citiți și: Al cui este Guvernul Cioloș?

Un al doilea răspuns este că PNC urmărește să continue guvernarea. Dar aici părerea mea se desparte de cea a colegilor de la Politic Scan. Nu cred că Cioloș se va mulțumi să fie susținut de o coaliție PSD-PNL. Cred că Cioloș, dacă vrea să continue în politica națională, va căuta să controleze coaliția de guvernare. Asta presupune punerea oamenilor din proiectul Cioloș în poziții cheie în conducerea PNL inclusiv, cel mai probabil, alegerea lui Cioloș ca președinte al PNL. Dacă se poate, de bună voie, dacă nu, prin șantaj politic.

Citiți și: Cine va fi următorul Prim Ministru al României?

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.