Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhia și-a făcut serviciu de informații/ presa

UPDATE - Reacția Patriarhiei

Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca in Romania zilelor noastre functioneaza cele mai multe servicii secrete pe metru patrat din intreaga Uniune Europeana. De altfel, de acest lucru sunt pe deplin constienti si profesionistii din sistem pentru ca, sa nu uitam, inainte de demisia sa, George Maior a avansat un subiect de dezbatere de mare actualitate: fuzionarea unora dintre structuri, pentru mai buna lor eficientizare. Iată demonstrația colegilor de la Național:

Numai ca, pana sa se realizeze acest deziderat, in loc sa se concentreze structurile de informatii, apar altele noi! Iar membrii serviciilor gata consacrate si care functioneaza la vedere, conform legislatiei in vigoare, aproape ca pot acuza de concurenta neloiala noua structura recent aparuta si care activeaza sub cea mai stricta acoperire. Este vorba de asa-numitul Serviciu Monahal de Informatii, structura aflata sub tutela Patriarhiei Romane si care imbina, nu se stie inca in ce proportii, perceptele religioase cu pragmaticele regulamente laice.

Dupa modelul Vaticanului

De multa vreme, cunoscatorii sistemului tot susoteau despre unele preocupari colaterale ale inaltilor prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane si nu numai, din moment ce si alte culte religioase sunt extrem de sensibile la strangerea de informatii. Care pot sau nu sa intereseze direct activitatea religioasa a respectivelor biserici. De altfel, sa nu uitam ca se considera ca unul dintre cele mai performante servicii de informatii din lume este cel care activeaza, strict secret, in lumea aparte a Vaticanului. Iata insa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, reforma initiata de catre Preaferictul Parinte Daniel la nivelul Bisericii Ortodoxe Romane a continuat si prin acordarea unui rol mai important acestui segment sensibil. Care, ce-i drept, continua sa activeze sub acoperire, legile din Romania prevazand foarte clar serviciile secrete care functioneaza in Romania. Si printre care nu se numara in niciun caz si Serviciul Monahal de Informatii care activeaza, in mare secret, pe langa conducerea superioara a Bisericii Ortodoxe Romane.

Consilieri civili

SRI, SIE, SPP, DIA, DIPI si STS sunt serviciile secrete romanesti recunoscute si asumate oficial. Iar functionarea tuturor, pana la exceptiile reprezentate de  unii „acoperiti” civili, se bazeaza exclusiv pe structurile militarizate. Numai ca aceasta organigrama, este cat se poate de clar, nu poate fi copiata si in cazul structurii aflate la dispozitia mai-marilor BOR, in frunte cu insusi Patriarhul Romaniei. Si pentru ca este imposibila folosirea unor ofiteri de cariera in aceasta munca informativa care se desfasoara, sa recunoastem, sub excelenta acoperire a sutanelor, Serviciul Monahal de Informatii se pare ca a fost pus pe roate, cel putin dupa cate sustin sursele noastre, de consilieri civili cu niscaiva experienta in domeniu. Ceea ce si explica performantele operative reusite in scurt timp de membrii si colaboratorii noii structuri bisericesti.

Politicieni si oameni de afaceri

Insa marele semn de intrebare care ramane este la ce folosesc toate aceste informatii, unele deosebit de pretioase, care sunt obtinute, prin mijloace specifice, de catre fetele bisericesti sau colaboratorii acestora. Mai ales ca, dupa cum au aflat cu stupoare ofiterii pe bune ai altor structuri legale, nu de putine ori principalele „tinte” vizate de catre SMI sunt politicieni apartinand tuturor partidelor, dar si importanti oameni de afaceri. Si uite cum s-a nascut deja suspiciunea ca, din moment ce „ponturile” astfel obtinute nu ajung in baza de date a Centrului Operational de Informatii Integrate, acolo unde toate celelalte servicii secrete isi varsa obolul informativ, ele nu fac decat sa slujeasca „business”-ului colateral dezvoltat de catre Biserica.

Protocoale de colaborare

Mai ales ca, de-a lungul ultimilor ani, la nivelul Bisericii Ortodoxe Romane au fost parafate mai multe protocoale de colaborare cu structuri din sistem, in special din cadrul Ministerului de Interne. Insa, in unele cazuri cel putin, cum ar fi trecerea frontierei de catre delegatiile oficiale ale Patriarhiei fara ca membrii acestora sa fie supusi controlului specific antiterorist, sa spunem ca ar exista explicatii rationale. Ca si protectia de care beneficiaza, in anumite conjuncturi, inaltii prelati ai BOR si invitatii din strainatate ai acestora. Asa ca, cel putin pana acum, nimeni din exterior nu si-a dat seama cu claritate care este logica si mai ales scopul infiintarii acestui veritabil  SRI paralel. Mai ales ca, dupa cum spuneam, in contextul anumitor informatii ingrijoratoare privind posibile amenintari, exista deja protocoale de colaborare cu structurile statului abilitate sa intervina si sa ia masurile legale in acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.