Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhia Româna - solicitare către Camera Deputaților

patriarhul Daniel

Patriarhia Româna solicita Camerei Deputatilor, camera decizionala, 'sa respinga si de aceasta data' propunerea legislativa privind reglementarea parteneriatului civil, întrucât constituie 'un atentat la valoarea permanenta a familiei si la identitatea acesteia'.

Pozitia Patriarhiei Române survine 'în contextul reluarii pentru a treia oara în ultimii ani a unei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil, pâna acum respinsa cu larga majoritate parlamentara de fiecare data'.

'Raspunsul societatii si al autoritatilor publice la încercarile actuale de-a submina familia traditionala trebuie sa tina cont de continuitatea acesteia în istorie ca dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate si ca binefacere pentru viata unui popor', se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Române, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 'din cele mai vechi timpuri, poporul român a mostenit si a cultivat un respect deosebit fata de familie, numita Biserica de acasa, având credinta ca aceasta este instituita si binecuvântata de Dumnezeu'.

'Acest respect fata de familie s-a concretizat în grija pentru o viata în armonie si fidelitate, ajutorarea reciproca a sotilor, nasterea de copii si cresterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au ramas peste veacuri trasaturi fundamentale ale societatii românesti. De aceea, Biserica binecuvinteaza numai familia traditionala', se mentioneaza în comunicat.

Patriarhia Româna subliniaza faptul ca, atât Constitutia României (art. 48), cât si Codul Civil (art. 258) reflecta realitatea ca familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe drepturile si îndatoririle parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor si considera ca aceste acte normative trebuie respectate si aplicate, 'iar nu diminuata importanta lor prin institutii noi, fara nicio traditie, dar care pretind drepturile ce decurg din casatorie'.

'Niciun angajament international al României nu obliga statul român sa legifereze relatiile în afara familiei constituite prin casatoria dintre un barbat si o femeie', mai considera sursa citata.

De asemenea, Patriarhia Româna atrage atentia ca 'parteneriatele civile încearca sa slabeasca familia traditionala sau sa i se substituie si reprezinta un atentat la identitatea acesteia'.

'Subminarea valorilor familiei traditionale prin crearea unor alternative la aceasta pericliteaza familia naturala ca temelie a societatii umane. De aceea, familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate', adauga comunicatul mentionat.

Patriarhia Româna argumenteaza, de asemenea, ca experienta altor state arata ca 'aceste parteneriate civile sunt doar o anticamera a acceptarii casatoriilor între persoanele de acelasi sex'.

'Familia nu este doar un set de drepturi recunoscute sotilor de catre stat, ci si o valoare sociala, care sustine viata si continuitatea unui popor. De aceea, subminarea familiei traditionale nu poate fi decât în defavoarea binelui comun al societatii', precizeaza comunicatul.

Totodata, în opinia Patriarhiei, 'adoptarea initiativei privind parteneriatele civile ar avea efecte negative si în ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor'.

'Copiii risca sa fie privati, împotriva vointei lor, de afectiunea materna sau paterna, fapt care ar duce la efecte negative pe termen lung, prin substituirea acestora cu alte tipuri de afectiune (doua mame, doi tati etc.)', se mai arata în comunicatul Patriarhiei.

Pe 31 martie, senatorii au respins propunerea legislativa a deputatului independent Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a votat, în calitate de prima Camera sesizata, raportul de respingere, cu 49 de voturi pentru, opt voturi împotriva si trei abtineri.

Propunerea legislativa stipuleaza ca parteneriatul civil este 'un contract încheiat, fara niciun fel de discriminare, între doua persoane care decid sa convietuiasca în baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii în drepturi'.

Camera Deputatilor se va pronunta asupra propunerii în calitate de for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.