Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Banciu, despre legea privind introducerea votului obligatoriu: Ni se pregătește votul cu forța!

Radu Banciu

Radu Banciu a vorbit în ediția de luni a emisiunii ”Lumea lui Banciu”, B1 TV, despre legea privind introducerea votului obligatoriu.

Ni se pregătește votul cu forța. Nu ne miră, pentru că la noi toate au fost cu forța din toate timpurile. Senatul a adoptat legea privind introducerea votului obligatoriu. Mai trebuie să vină și Camera Deputaților, ea va lua decizia finală. Vor fi camere de supraveghere instalate în secțiile de votare, imprimarea buletinelor de vot se va face după modelul bancnotelor. Votul devine obligatoriu pentru toți cetățenii cu drept de vot, mai puțin cei care au peste 80 de ani, pentru ăia devine facultativ, și pentru cei care suferă de boli cronice. Asta nu mi-e clar. Deci deținuții nu ar mai putea să voteze.

Conform proiectului, cei care nu participă la vot sunt amendați cu o mie de lei. Păi cu atât te amendează și dacă te prinde de două ori pe lună fără bilet în troleibuz, deci asta nu-i mare lucru.

Inițiatorii prevăd și introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Este o prostie pentru că oricum puteai să votezi nul. Deci patrulaterul nu are mare valoare pentru că nemulțumirea ți-o expiri cu mai multă discreție împachetând buletinul de vot fără să ștampilezi ceva.

După părerea mea, asta încurcă un pic socoteala. Va fi un pic mai dificil pentru prostănacul ăla care votează numai după ce primește pomeli sau pe ăla care-l consideră pe Ponta cel mai mare intelectual al nației îl încurcă un pic patrulaterul alb, că nu vede bine.

Acest patrulater ar urma că aibă sintagma ”niciunul dintre candidați nu corespunde”. Încă o dată spun: nu corespunde nici dacă pui buletinul blanc, să nu pui ștampila pe niciunul. Se face peste tot în lume. Voturile alea se iau în calcul, nu e votul nul. Votul nul e când pui ștampila unde nu trebuie sau votezi doi sau mai mulți candidați.

Votul blanc este altceva. Ăla e protestul absolut. Votul nul e votul de prostie. Sigur că unii își bat joc și pun pe Iliescu 360 de ștampile. Dacă ai pus mai mult de una s-a terminat, votul e anulat. Deci nu era nevoie. Se vede că suntem proști. Nu era nevoie de niciun patrulater absolut deloc.

Conform inițiativei, în cazul în care voturile din patrulaterul alb însumează 50 plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Nu mă aștept la nimic bun cu chestia asta, pe lângă faptul că nu este democratic. Deci în Occident, în foarte puține locuri votul este obligatoriu, pentru că a-ți câștiga dreptul de a vota este la fel de important cu a-ți câștiga dreptul de a spune <>, de a nu vota. Este la fel de important și absolut la fel de democratic.

Demnitatea ta este aceea de a nu te deplasa pentru un cetățean care nu te merită sau pentru o națiune care nu te merită. Nu e democrație? Cum să mă oblige să mă duc să votez? Asta denotă că, de fapt, votul este o escrocherie. E o scrocherie să-l obligi pe om să se ducă la vot”, a afirmat Radu Banciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.